Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: SD försöker locka över fler M-väljare

Både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra drogs med skador efter den brutala politiska hösten, när de möttes i sin första partiledardebatt. Där Sverigedemokraterna försökte byta in sin förlorade vågmästarposition mot rollen som Sveriges enda oppositionsparti.

Mattias Karlsson (SD) under partiledardebatten i riksdagen.
Mattias Karlsson (SD) under partiledardebatten i riksdagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

**Det måste förstås bli **en annorlunda partiledardebatt, efter en politisk höst som inte liknar någon tidigare.

Den nyvalda moderatledaren Anna Kinberg Batra ville göra en poäng av att statsminister Stefan Löfven har lyckats uträtta så lite under sina första 100 dagar, och dessutom saknar nya förslag och initiativ.

Det beror förstås i hög grad på att Kinberg Batra och hennes allierade röstade ned regeringens budget, men hon har en poäng: Stefan Löfven och regeringen verkar fortfarande som bedövade av höstens nederlag.

Annons
X

**Samtidigt är det lätt **att spegla den där anklagelsen tillbaka mot moderatledaren själv. När alliansbudgeten oväntat gick igenom riksdagen följde all viktig allianspolitik med, och därutöver finns ingenting förhandlat.

Är de onda, de som röstar och mejlar och pratar? Nej, jag tror att många är högst vanliga och anständiga medborgare.
Göran Hägglund (KD) uppmanade sina kolleger att lyssna till väljare som är oroliga över invandringen.

Så i riksdagen möttes en statsminister som drömmer om den budget som föll ifjol, och en oppositionsledare som inte har tillgång till några nya gemensamma förslag för framtiden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Anna Kinberg Batras debut haltade hon också efter den interna kritiken mot decemberöverenskommelsen, uppgörelsen i mellandagarna mellan regeringspartierna och Alliansen som gjorde att nyvalet avblåstes.

  Innebörden i uppgörelsen är att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin ekonomiska politik.

  Men moderata riksdagsledamöter har hotat att inte följa uppgörelsen, och flera moderata ex-ministrar har sågat innehållet. Mest minnesvärd är kanske förre försvarsministern Mikael Odenbergs formulering om ”villkorslös kapitulation”.

  Sverigedemokraternas Mattias Karlsson inriktade sig också på att göra Moderaterna illa genom att peta i just den där sprickan. ”Moderaterna har lagt sig platt för regeringen”, var Karlssons budskap.

  Sverigedemokraterna växte ju till riksdagens tredje största parti framför allt genom att locka besvikna moderatväljare, och det är inte uteslutet att det finns fler att hämta. Det är den möjligheten som Karlsson och SD vill krama ur, genom sitt yrkande om en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven.

  **Det är en utsiktslös politisk gest, **men den kommer att tvinga de borgerliga partierna att välja, och de kommer inte att medverka till att fälla regeringen Löfven.

  I Sverigedemokraternas retorik kommer det att beskrivas som att allianspartierna stödjer regeringen. Eller som att de lägger sig platt, vilket ju var det som skulle bevisas.

  Partierna som står bakom decemberöverenskommelsen hade i onsdagens debatt en hållning gentemot Sverigedemokraterna som nästan lät synkroniserad.

  Den gemensamma utgångspunkten var att beskriva Sverigedemokraterna som ett parti som framför allt är intresserat av att orsaka parlamentariskt kaos. Den som uppskattar traditionell svensk politisk stabilitet bör alltså undvika Sverigedemokraterna, var budskapet.

  KD-ledaren Göran Hägglund hade en annan ingång, och uppmanade sina kolleger att lyssna till de väljare som är oroliga över invandringen:

  ”Är de onda, de som röstar och mejlar och pratar? Nej, jag tror att många är högst vanliga och anständiga medborgare”, sa Hägglund.

  Och här finns ett embryo till en spricka i Alliansen. KD har presenterat ett antal förslag som kan sänka kostnaderna för mottagandet och begränsa antalet asylansökningar, men har ännu inte fått gehör från de andra.

  Annons
  Annons
  X

  Mattias Karlsson (SD) under partiledardebatten i riksdagen.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X