Annons
X
Annons
X

SD får över 5 procent

Sverigedemokraterna skulle få 5,1 procent av rösterna om det varit riksdagsval i november. Det är första gången partiet får över 4 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning, som bygger på ett urval av närmare 9 000 personer.

(uppdaterad)
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Däremot skulle det inte ge partiet en vågmästarroll i riksdagen. Oppositionen får nämligen 50,0 procent mot regeringspartiernas 42,5 procent.

För de borgerliga partierna är det en statistiskt säkerställd minskning både sedan partisympatiundersökningen i maj och valet 2006.

I SCB:s majundersökning fick Sverigedemokraterna 3,0 procent.

Annons
X

Sören Holmberg, professor i statskunskap, påpekar att de flesta undersökningar nu visat att Sverigedemokraterna hamnar över riksdagsspärren.

– Nu får man ta SD på största allvar, säger han.

I denna mätning får partiet inte en vågmästarroll, vilket de fått i en tidigare mätning från Sifo. Hur det kommer att gå för SD i nästa val är det svårt att sia om, enligt Sören Holmberg. Han säger att det kommer att vara svårare för partiet att få röster ju närmare det är mellan blocken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Mycket hänger på arbetslösheten och debatten kring invandringspolitiken.

  Sören Holmberg tror att just arbetslösheten kommer att bli en stor fråga mellan blocken.

  – Det blocket som leder i november brukar ha ledning även under valet året därpå. Det har hänt nio gånger av tio sedan 1972, säger Sören Holmberg.

  Enligt honom är rörligheten när det gäller partisympatierna större än någonsin just nu, därför ska man ta de historiska händelserna med en nypa salt.

  Moderaterna får i novembermätningen 26,2 procent, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 3,7 procentenheter sedan i maj.

  Socialdemokraterna får 36,5 procent, en svag minskning (-0,1) sedan maj. Miljöpartiet får 8,4 procent, en ökning med 2,4 procentenheter. Folkpartiet får 6,5 procent, en ökning med 1 procentenhet. Centerpartiet får 5,0, en minskning med 0,5. Kristdemokraterna får 4,8, en ökning med 0,5 procentenheter.

  Vänsterpartiet får 5,1, en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med majmätningen.

  Annons
  Annons
  X

  SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X