Annons

SD: EU gisslan i förhandling med Turkiet

Bilden är från flyktinglägret i Islahiye, Gaziantepprovinsen, i sydöstra Turkiet.
Bilden är från flyktinglägret i Islahiye, Gaziantepprovinsen, i sydöstra Turkiet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

EU-ledarnas passivitet och benägenhet att acceptera Turkiets krav kan inte kallas annat än skamligt. Vad är oddsen att Turkiet ska respektera det nya avtalet om det konsekvent ignorerade det som redan existerar? Det skriver flera sverigedemokrater gemensamt.

Publicerad

Förra veckan aviserade EU-kommissionen och regeringen med pompa och ståt att västra Balkanrutten är stängd för irreguljära migranter tack vare det nya avtalet med Turkiet. Det ska eventuellt undertecknas vid nästa toppmöte i Bryssel den 17–18 mars. Vi anser dock att avtalet är problematiskt och dömt att misslyckas.

**Den bestämmelse i avtalet **som påkallade mest uppmärksamhet innebär att alla tredjelandsmedborgare som tar sig olagligt till EU från Turkiet ska kunna återsändas dit. Det som är mindre känt är att det redan finns ett bilateralt återtagandeavtal mellan Turkiet och Grekland sedan 2002 – ett avtal som Turkiet inte följer: av drygt 135 000 ansökningar om återtagande som Grekland gjort sedan 2002 har Turkiet godkänt mindre än 10 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons