Annons
X
Annons
X

SD enda parti utanför Pride

Sverigedemokraterna står som enda riksdagsparti utanför Stockholm Pride. SD tycker sig inte ha behovet att delta – och anser dessutom att paraden kommit att handla mer om sex än kärlek.

Sverigedemokraternas spontana svar på frågan om de ska delta i Pride lyder att de ”inte blivit inbjudna”. Det har dock inget annat parti heller – övriga har själva initierat sin närvaro i Pride Park.

Pressansvarige, Martin Kinnunen, ser flera skäl:

– Vi har aldrig sett behovet. Man måste ha ett marknadsföringstänk: är det vår målgrupp av väljare? Sedan kan det bli problem med säkerheten också.

Annons
X

Paraden som hålls på lördag tycker partiet blivit ”urvattnad”.

– Vi tycker att den motverkar sitt syfte. Jag skulle personligen kunna gå i en Prideparad i Serbien – som en demokratisk handling. Men i Sverige har det snarast blivit så att man översexualiserar gruppen hbt-personer, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

Han menar att fokus har flyttat från kärlek till sex:

– Det är just den bilden vi måste bli av med om vi ska nå längre i Sverige. Det finns ingen anledning att gå med rumpan bar på stan.

Därmed är Sverigedemokraterna det enda riksdagsparti som inte deltar på årets Pride. Både de borgerliga regeringspartierna och den rödgröna oppositionen har både tält på området och deltar i paraden.

– Det är många som undrar över partiets politik inom det här området och då är det bra att vi finns på plats och kan prata med folk, säger den kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber.

Så deltar partierna i Pride-festivalen:

Moderaterna: Runt 400 moderater kommer enligt partiets beräkningar att delta i Pride-paraden. Partiet har också ett tält i Pride Park och anordnar flera seminarier. Både riksdagsledamöter och ministrar – däribland justitieminister Beatrice Ask och biståndsminister Gunilla Carlsson – lär dyka upp på partiets arrangemang.

– Pridefestivalen är viktig. Det är en av de största händelserna i Stockholm under ett år och det kommer besökare från hela landet, så därför är det ett alldeles utmärkt tillfälle att möta människor. Moderaterna har många anhängare i hbt-världen, säger Fredrik Saweståhl, förbundsordförande för Öppna moderater och kommunalråd i Tyresö.

Folkpartiet: EU-minister Birgitta Ohlsson är tillsammans med tidigare S-ledaren Mona Sahlin invigningstalare i år. Partiet har ett tält i Pride Park och HBT-liberalerna anordnar bland annat ett seminarium om asylpolitik.

– Pride är både allvar och fest. I en del länder är homosexualitet belagt med dödsstraff och homo, bi- och transpersoner förtrycks öppet varje dag. På andra håll har vi kommit mycket längre, men inte utan frihetskamp. Därför måste vi fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter både i Sverige och internationellt, säger EU-minister Birgitta Ohlsson i en skriftlig kommentar till SvD.se.

Centerpartiet: Partiledaren Annie Lööf deltar i paraden på lördag och kommer också att dyka upp i det tält som partiet har i Pride Park. Också andra C-politiker kommer att vara synliga i tältet, bland annat ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius och riksdagsledamoten Kerstin Lundgren. Partiet anordnar också flera seminarier.

Kristdemokraterna: Partiet, som gjorde sin debut på Pride så sent som förra året. kommer även i år att ha ett tält med på området. Bakom tältet står Kristdemokraterna i Stockholms stad och län, och riksdagsledamoten Caroline Szyber deltog igår tisdag i en utfrågning och på fredag anordnar partiet ett seminarium om normer med partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson

Socialdemokraterna: Partiledare Stefan Löfven deltar i en utfrågning arrangerad av RFSL och tidigare partiordföranden Mona Sahlin invigningstalar. Partiet har dessutom ett tält i Pride Park. Löfven missar Prideparaden på grund av ett privat åtagande, men har deltagit en gång tidigare som ordförande för IF Metall. Av toppsossarna är det klart att åtminstone Mikael Damberg kommer att gå i tåget.

Vänsterpartiet: Uppslutningen är stor och bland dem som syns i paraden hör partiledare Jonas Sjöstedt. I egenskap av nyvald för sitt parti deltar Sjöstedt också i en utfrågning med RFSL. Partiet arrangerar två egna seminarier, bland annat om hbt-flyktingars situation i Sverige. I Tantolunden finns ett V-tält och partiet har dessutom mingel och frukost på fredag – med Jonas Sjöstedt.

Miljöpartiet: Språkröret Gustav Fridolin är sannolikt en av de partiledare som deltagit flitigast i Prideparaden – sedan 1998 har han varit med årligen. Så också 2012, föräldraledighet till trots. Åsa Romson uteblir däremot på grund av semester. MP anordnar ett seminarium om bemötandet av stjärn- och regnbågsfamiljer inom offentlig sektor. Partiet har också ett tält i Pride Park, där partiaktiva och volontärer kommer att närvara.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X