Annons

SD driver Alliansen att bli antifeministisk

SD har röstat för Alliansens budget – en budget som inte är särskilt feministisk i nuläget. Med SD:s inflytande kommer den att bli direkt antifeministisk, skriver Linnéa Bruno och Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ.

Under strecket
Publicerad

Liberala, socialistiska och andra feminister har gjort Sverige till ett bättre land att leva i. Med en Allians som gör sig beroende av ett antifeministiskt parti riskerar vi dock att vrida utvecklingen för mänskliga rättigheter ett århundrade tillbaka i tiden. Vi kände optimism när vi i Maria Arnholm åter fick en uttalad feminist som jämställdhetsminister. När Folkpartiet i våras aviserade att man gick till val på en tredje vikt månad i föräldraförsäkringen, medan Stefan Löfven fortfarande tvekade om förslaget, tycktes det som att feminister inom borgerligheten flyttade fram sina positioner, medan Socialdemokraterna stod och stampade.

Liberala jämställdhetsreformer har betytt mycket för Sverige. I Jan Björklunds starka tal, kanske det bästa talet som hölls från stora scenen i Almedalen i somras, var det just huvudtemat. Det var även det enda partiledartalet som berörde frågan om barns utsatthet när pappa slår mamma. På Folkpartiets valaffischer var ett av budskapen ”Feminism utan socialism”. Få tvivlar på att vi fått höra ett sådant tal och se sådana affischer, om det inte hade varit för Feministiskt initiativs genombrott. Oavsett vad liberala feminister i övrigt kan tänka om vår politik torde det vara svårt att förneka att Fi bidrar till att sätta feminism på den politiska dagordningen.

Annons
Annons
Annons