Annons
X
Annons
X

Därför deltar SD inte i demonstrationen i Kärrtorp

Genom att låta vänsterextremistiska våldsgrupper delta i demonstrationen i Kärrtorp bidrar man till att legitimera dessa grupper. Detta kommer att trigga mer våld i framtiden, skriver Mattias Karlsson (SD).

[object Object]
Polisen på plats i Kärrtorp i måndags, efter den våldsamma demonstrationen i helgen. Kommande söndag planeras en ny demonstration mot nazism. Foto: TOMAS ONEBORG

BRÄNNPUNKT | DEMONSTRATIONER I KÄRRTORP

Våldet blir inte rätt bara för att det drabbar människors vars åsikter vi inte gillar.
Mattias Karlsson

Frågor om varför vi valt att inte delta i demonstrationen mot rasism i Kärrtorp har de senaste dagarna varit många. Den som är mot rasism borde väl delta, eller? För oss är saken mer komplicerad än så. Vi tar givetvis avstånd från alla former av rasism. Vi tycker att det är fruktansvärt att en nazistisk våldsgrupp attackerade demonstrationen i förra veckan. Det är bra att människor protesterar mot detta. Problemet är emellertid att organisationen som arrangerar demonstrationen i Kärrtorp inte tar avstånd från politiskt våld som princip.

De våldsbejakande extremistiska vänstergrupperna Revolutionära Fronten och Antifascistisk Aktion utannonserade tidigt att de skulle delta i Kärrtorp. Arrangörerna reagerade inte när företrädare för olika promillepartier på vänsterkanten tillsammans med vanligt folk och barnfamiljer demonstrerade mot rasism deltog även en betydande skara personer från vänsterextremistiska våldsgrupper. Det faktum att de tilläts delta har inte getts någon större medial uppmärksamhet och inga frågor har ställts till arrangörerna. Trots att hotbilden mot arrangemanget ökar mycket kraftigt när våldsgrupper deltar gavs ingen information om detta till alla de vanliga människor som deltog i demonstrationen. Våldet i Kärrtorp var heller inte ensidigt. Polisen har berättat om att de angreps av bägge grupper. Vi vet att även en nazist blev knivhuggen. Var det våldet okej, för att det skedde i en situation som skulle kunna klassificeras som kollektivt självförsvar? Innebär det i så fall enligt samma logik att nazisterna har moralisk rätt att knivhugga vänsterextremister nästa gång deras manifestationer angrips?

Annons
X

Dessa vänsterextremistiska våldsgrupper är de som ligger bakom att Säpo just nu bedömer den våldsbejakande vänsterextremismen som det största hotet mot vår demokrati. För mig som politiker är det inte intressant att rangordna den våldsbejakande extremismen. Det slutar ändå alltid i ett val mellan pest och kolera. All våldsbejakande extremism måste bekämpas.

Vad vi behöver i Sverige är en bred samling mot alla former av rasism. Rasism mot såväl personer med utländsk bakgrund som mot personer med svensk bakgrund. Vi behöver en bred samling mot det politiska våldet. Mot politiskt våld oavsett vem det drabbat. Det spelar ingen roll om det drabbar riksdagspartier, radikala socialister eller nazister. Vi måste principiellt markera mot dessa metoder. Våldet blir inte rätt bara för att det drabbar människors vars åsikter vi inte gillar. Våldet smakar inte bättre för att det drabbar en nazist eller en stalinist.

Manifestationen i Kärrtorp blir ingen sådan manifestation. Genom att låta vänsterextremistiska våldsgrupper delta bidrar man till att legitimera dessa grupper. Man stärker också tron i dessa grupper om att de står för det ”goda” hatet och det ”goda” våldet. Detta kommer att trigga mer våld och leda till mer blod och fler attackerade demonstrationer i framtiden. Antingen är man för politiskt våld eller så är man emot. Det finns inga ”men”.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi tycker att det är anmärkningsvärt att de övriga partier som nu utannonserat sitt deltagande inte förstår denna problematik. Deltar man i demonstrationer tillsammans med våldsbejakande grupper måste man förstå de långsiktiga konsekvenserna som det får att legitimera dessa grupper. Från Sverigedemokraternas sida är vi övertygade om att den enda rimliga hållningen är att tydligt ta avstånd från politiskt våld vid alla tillfällen. Detta inkluderar att ta avstånd från såväl handlingarna som från de organisationer som står bakom. Detta inkluderar att aldrig delta i manifestationer där våldsbejakande grupper tillåts att delta. Sverigedemokraterna är ensamma om denna hållning idag och det är på grund av detta som vi väljer att inte delta i demonstrationen i Kärrtorp.

  MATTIAS KARLSSON (SD)

  riksdagsledamot och ledamot i Sverigedemokraternas verkställande utskott

  Arrangörer tänker mota naziattacker svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Polisen på plats i Kärrtorp i måndags, efter den våldsamma demonstrationen i helgen. Kommande söndag planeras en ny demonstration mot nazism.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X