Annons
X
Annons
X

SD: Låt även svenskarna få rösta om EU

Sverigedemokraterna förespråkar att Sverige ska följa Storbritanniens väg med en ny folkomröstning efter att medlemsvillkoren har omförhandlats. Det EU som svenskarna röstade om 1994 var något helt annat än det EU vi har i dagsläget, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Johnny Skalin (SD).

Jimmie Åkesson (SD)
Jimmie Åkesson (SD) Foto: Tomas Oneborg

DEBATT | BREXIT

Storbritannien aktiverar i dag Lissabonfördragets artikel 50, vilken slår fast proceduren för en medlemsstats utträde. Brexit är alltså inte längre är en fråga om, utan hur.

Trots folkomröstningens tydliga mandat har vägen mot dagens beslut varit lång. Från Brexit-kampanjens håll har man riktat svidande kritik mot att processen har fördröjts och folkviljan har förhalats. Även om det finns krafter i Storbritannien som fortfarande drömmer om en federal europeisk superstat är det nu dags att även dessa förlikas med verkligheten.

De närmaste två åren kommer att präglas av förhandlingar om Storbritanniens relation till EU, framförallt på handelsområdet. Eftersom det är första gången som en medlemsstat lämnar finns inga tydliga riktlinjer, vilket gör situationen än mer prekär. Förhoppningsvis kommer dock Brexit att utvecklas till den mall som effektiviserar och strukturerar ett lämnande av EU för fler länder längre fram.

Annons
X

Ett sätt att nå en ömsesidigt fördelaktig lösning är i form av ett bilateralt frihandelsavtal. Storbritannien är en betydelsefull handelspartner, och det är nu viktigt att EU inte agerar på ett sätt där konflikt och vedergällning står i centrum, utan samarbete och frihandel. Brexit får inte tillåtas statuera exempel och avskräcka andra frihetssträvande nationer från att följa.

Artikel 50 har nu aktiverats, och det är mycket möjligt att detta inte är sista gången.

Sveriges statsminister har förklarat att han prioriterar ett ”sammanhållet” EU, och att man därför inte kan ”tillåta att Storbritannien får ett avtal där de kan plocka russinen ur kakan”.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vår inställning är tvärt om. EU förlorar på protektionism, handelskrig och utpressning. Vi prioriterar svenska jobb, de 300 svenska tjänsteföretagen som verkar i Storbritannien, samt de 50 miljarder i tjänster och 71 miljarder i varor som Sverige exporterar till landet varje år.

  Under de närmaste två åren anser vi att Storbritannien ska erbjudas ett djupgående frihandelsavtal som ger oinskränkt tillgång till den inre marknaden – detta lika mycket för vår egen som för britternas skull. Vi anser att Sverige redan nu bör förbereda myndigheter och företag som handlar med Storbritannien på den nya situationen som uppstår när landet har lämnat unionen.

  På grund av processens tidsaspekt kommer det slutliga avtalet att ratificeras av nästa regering. Sveriges ståndpunkt kommer även att behandlas i EU-nämnden, där förhoppningsvis fler partier kommer inneha en mer handelsliberal inställning.

  Sverigedemokraterna förespråkar även att Sverige ska följa Storbritanniens väg med en ny folkomröstning efter att medlemsvillkoren har omförhandlats. Det EU som svenskarna röstade om 1994 var något helt annat än det EU vi har i dagsläget. Från ett mer avgränsat samarbete har dagens union kommit att utvecklas till en överstatlig, politisk supermakt som allt mer hämmar de enskilda nationernas självbestämmande.

  Ett utträde skulle betyda fungerande gränser, kontroll över asyl- och invandringspolitiken, frihet från klåfingrig överstatlighet, möjlighet att träffa egna handelsavtal och för vårt land att ha en egen, oberoende röst i utrikespolitiken.

  Artikel 50 har nu aktiverats, och det är mycket möjligt att detta inte är sista gången som den delen av Lissabonfördraget använts.

  Jimmie Åkesson

  partiledare Sverigedemokraterna

  Johnny Skalin

  EU-politisk talesperson Sverigedemokraterna

  Jimmie Åkesson (SD) och Johnny Skalin (SD) Foto: Anders Ahlgren, Jonas Ekströmer/TT
  Annons

  Jimmie Åkesson (SD)

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Jimmie Åkesson (SD) och Johnny Skalin (SD)

  Foto: Anders Ahlgren, Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X