Annons

SD: Anställda i vården värda att ha det bättre

Det är centralt att vi gör yrkena inom sjuk­vården betydligt mer tilltalande för att få bukt med de katastrofalt långa väntetiderna, skriver Jimmie Åkesson och Per Ramhorn.
Det är centralt att vi gör yrkena inom sjuk­vården betydligt mer tilltalande för att få bukt med de katastrofalt långa väntetiderna, skriver Jimmie Åkesson och Per Ramhorn. Foto: Bertil Ericson/TT

Situationen för svensk vårdspersonal inom offentlig sektor är allt annat än acceptabel. Det är på tiden att politikerna på allvar börjar bry sig om den yrkesgrupp som alltid finns där för oss andra när vi behöver det, skriver Jimmie Åkesson och Per Ramhorn inför Sverigedemokraternas dag i Almedalen.

Under strecket
SvD
Publicerad

Jimmie Åkesson och Per Ramhorn

Foto: Claudio Bresciani/TT, Riksdagen Bild 1 av 1

De flesta som bor i Sverige i dag är sannolikt överens om att vi ska ha ett samhälle där den som är sjuk eller skör får den hjälp han eller hon behöver, vilket bör betrak­tas som en självklarhet i alla välfärdssamhällen. Men även om tillräckliga ekonomiska medel är en viktig del i ett sådant ­system skulle det aldrig fungera om det inte vore för alla de människor som väljer att ­arbeta inom vården.

Att ta hand om dem som befinner sig i ett av livets svagare skeden kräver inte enbart att man bistår med den viktiga – och många gånger livsavgörande – kunskapen man besitter, utan även att man delar med sig av sig själv. Det kan vara något så enkelt som att ägna några minuter åt att prata med en pati­ent om något roligt som hände häromveckan, eller till och med att hålla en människa i handen under dennes sista minuter i livet. Det är inte något som vem som helst kan göra, eller som man kan sätta en prislapp på.

Annons
Annons
Annons