Annons
X
Annons
X

SD-anhängares nätdominans bruten

PARADIGMSKIFTE Sverigedemokraternas kris är den största politiska händelsen någonsin i sociala medier i Sverige. SvD:s unika kartläggning visar att skandalerna runt Almqvist, Ekeroth och Isovaara förändrat det politiska landskapet på nätet – SD-sympatisörerna dominerar inte längre när vanligt folk börjat ge mothugg.

Miljöpartiet har språkrör. Sverigedemokraterna har järnrör.

Ingen som är medlem på Facebook eller något annat socialt medium har de senaste två veckorna kunnat undgå skämten och kommentarerna kring SD-riksdagsmännen Erik Almqvists och Kent Ekeroths framfart i Stockholmsnatten.

YOUTUBIANA:
SD-ironin flödar – här är de mest sedda SD-filmerna

Annons
X

En undersökning som SvD tagit fram i samarbete med analysföretaget Lissly, som bevakar sociala medier, visar att detta är den i särklass största politiska händelsen i svenska sociala medier hittills. Håkan Juholts avgång kommer inte i närheten, inte heller Almedalsveckan.

Presidentvalet i USA skapade visserligen fler svenska inlägg per timme vid några tillfällen, men sett till den totala mängden inlägg finns inget som liknar uppmärksamheten kring SD-topparnas rasistiska uttalanden.

– Användningen av sociala medier har ökat vilket lett till att mer ”vanligt folk” skriver om politiska händelser. Det syntes i det amerikanska presidentvalet och än tydligare här, säger Simon Sundén på Lissly.

Lisslys och SvD:s undersökning är en total genomgång av alla öppna inlägg om Almqvist/Ekeroth-skandalen på i princip samtliga sociala medier, som Twitter och Facebook, bloggosfären, forum som Flashback och bild- och filmtjänster som Instagram och Youtube. Totalt skrevs över 200000 inlägg i ämnet under drygt en veckas tid.

Preliminära siffror visar också att den senaste SD-skandalen, med riksdagsledamoten Lars Isovaara som polisanmälts för rasistiska uttalanden, gjort att kommentarerna om SD på sociala medier återigen skjutit i höjden. I går i samband med hans avgång nåddes samma nivåer som när det stormade som mest kring Almqvist för två veckor sedan.

BILDSPEL:
Skämtbilder om SD-skandalen

De främlingsfientliga krafterna brukar beskrivas som starka på internet. Eftersom de inte haft tillträde till etablerade arenor fick de tidigt upp ögonen för nätets möjligheter. Framför allt i dagstidningarnas kommentarsfält, på Youtube och Flashback har SD-anhängare på senare år tagit mycket stort utrymme.

Men Lisslys/SvD:s analys visar att ”de unga arga männen” inte längre lyckats överrösta alla andra på sin hemmaplan.

SD-supportrarna har visser- ligen aldrig riktigt dominerat det länge journalist- och politikertyngda Twitter, men slående är att nästan allt som skrivits om SD-krisen är skarpt negativt mot partiet, oavsett vilken typ av sociala medier eller forum det rör sig om.

– Tidigare fick en negativ film om SD alltid fler ”ogilla” än ”gilla”, och deras sympatisörer var väldigt aktiva i kommentarerna. Men nu har de varit i klar minoritet, säger Simon Sundén.

Som exempel kan nämnas att komikern Magnus Betnérs ironiska videoklipp på Youtube om händelsen har setts drygt 400000 gånger.

– Det är ett tecken på att fler använder sociala medier, men också på att folk engagerar sig på ett annat sätt. Det känns som om en stor grupp har vaknat upp och rutit tillbaka. Fortsätter den här trenden kommer det att bli väldigt intressant nästa val, säger Simon Sundén.

Journalisten Lisa Bjurwald var nyligen expert i Bengt Westerbergs statliga utredning om främlingsfientlighet och kommer i januari ut med boken ”Skrivbordskrigarna”, om hur extrema krafter utnyttjar internet. Hon tror att det funnits en frustration över SD:s starka närvaro på nätet, och när riksdagsledamöternas rasistiska uttalanden fångades på film blev det ett välkommet sätt att ”slå tillbaka”.

– Dessutom lämpar sig skandalen väldigt väl för den typ av rapp kommunikation som föredras i sociala medier. Jag tror också att många faktiskt blivit genuint förbluffade över sverigedemokraternas råa beteende i filmen, säger hon.

I Westerbergs utredning beskrivs den tysta majoriteten som ett av de största problemen, och lösningen att vanliga medborgare måste bemöta rasisterna på deras egen arena. Lisa Bjurwald menar att SvD:s undersökning visar att det i viss mån är precis vad som har skett nu.

Samtidigt varnar hon för ”slacktivism”, att människor tror att de gjort en stor insats genom att klicka på ”gilla” eller twittrat lite och nöjer sig med det.

– Men jag tror att vi får se ett mer aktivt motstånd mot intoleranta idéer.

En påfallande stor del av kommentarerna om SD-skandalen är ironiska. Nätet har exploderat av så kallade memer (”miim” med engelskt uttal, eller försvenskat ”mem”) – lustigheter i form av till exempel bilder på ett visst tema som sprids mellan vänner och följare.

– Troligen kommer det här att leva kvar i många år och ”järnrör” bli Sverigedemokraternas eget Toblerone, säger Simon Sundén på Lissly.

De mest delade inläggen på Twitter

1 ”SD sitter i krismöte. Ingen krismöte i världen kan ändra faktumet att SD är ett parti med rasistiska rötter och rasister i ledningen!” Jonas Gardell (819 retweets)

2 ”SD:s Almqvist vill be partikamraterna om ursäkt. Han kallade en kvinna för hora – vad sägs om att be henne om ursäkt?” Alex Schulman (629 retweets)

3 ”En bra sak med bögar, vi hotar inte folk med järnrör. Nej, vi passerar, uppskattar diskret hur grovt röret är, och visslar på en musikallåt.” Mark Levengood (607 retweets)

4 ”Tack, Expressen! Ert SD-avslöjande idag är bland det viktigaste som gjorts inom svensk journalistik i år. Jag hoppas att ALLA ser filmen.” Alex Schulman (601 retweets)

5 ”Här är mina två cent i diskussionerna för den som vill läsa” http://m.expressen.se/debatt/erik-almqvists-snack-ar-ett-eko-av-sverige/?partner=www Soran Ismail (599 retweets)

6 ”Djupt impad av att @Soranismail i bråket med Erik Almqvist lyckas behålla sitt lugn och vara lika säckigt sävlig som han alltid är! Hjälte!” Jonas Gardell (512 retweets)

7 ”En NY-het vore väl om en packad SD-politiker skrek ”Alla är lika mycket värda” utanför Spybar 05.12 en lördag.” Kristoffer Appelquist (502 retweets)

8 ”Glöm inte järnrören i kväll ungdomar. Man vet aldrig när småhoror dyker upp. För ett svenskare Sverige!” Magnus Betnér (470 retweets)

9 ”Vad säger SD efter The Zlatan Show idag? Det är en ära att få spela i samma lag som den mannen!” Pontus Wernbloom (461)

10 ”Vem gav SD tolkningsföreträde på vad svenskhet är, jag kan outsvenska en tvåbitsrasse närsomhelst.” Timbuktu (384 retweets)

SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

Vad kan du om Sverigedemokraterna?

Testa dina kunskaper i
SvD:s quiz

Populära quizer om vetenskap:

Vem var det som fräste åt Albert Einstein? quiz.svd.se Har du koll på de nya vetenskapliga rönen? quiz.svd.se Vilken vetenskapsmandog hos drottningen? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X