Annons

SD angriper studieförbund

Sverigedemokrater anklagar svepande studieförbundet Ibn Rushd och vill dra undan stödet för det muslimska studieförbundet. Men folkbildningen ska vara öppen för alla, dialog och kunskap är en bra grund för vänskap och förståelse, skriver företrädare för en rad studieförbund.

Under strecket
Publicerad

Missdåd och terrorbrott utförs ofta med hänvisning till olika ideologier och trosuppfattningar. Men när bomber har smällt och brutala arresteringar genomförts på Nordirland slipper kristna organisationer i Sverige stå till svars. Ingen höjer rösten och säger att de bör berövas sina offentliga medel, eller påstår att de sprider terrorism. Med islam är saken annorlunda. Ett aktuellt exempel är Sverigedemokraternas bemötande av studieförbundet Ibn Rushd.

Ibn Rushd är ett svenskt studieförbund som funnits sedan 2008. Namnet kommer från vetenskapsmannen Ibn Rushd som var verksam i Spanien under 1100-talet, och som tillsammans med samtida arabiska vetenskapsmän bidrog till Europas utveckling. Studieförbundet Ibn Rushd är ett av tio svenska förbund som får del av det statliga folkbildningsanslaget och som därmed ska verka för att stärka och utveckla demokratin. Bland dess medlemsorganisationer finns Sveriges Muslimska Förbund (SMF), Islamic Relief och Sveriges Muslimska Scouter (SMS).

Annons
Annons
Annons