Annons
X
Annons
X

Schyman i statlig porträttsamling

Marianne Lindberg De Geer skänker sitt porträtt av Gudrun Schyman till Statens porträttsamling på Gripsholms slott. Inte för att själv bli representerad konstnär, framhåller hon. Det är hon redan. Däremot tror hon det är enda sättet för Schyman att få tillhöra samlingen.

Av Spektra, SvD, TT
Tavlan: Marianne Lindberg De Geer, Jag tänker på mig själv – Gudrun.  Verket ska hänga i statens porträttsamling på Gripsholm.
Tavlan: Marianne Lindberg De Geer, Jag tänker på mig själv – Gudrun. Verket ska hänga i statens porträttsamling på Gripsholm. Foto: HANS THORWID/NATIONALMUSEUM OCH SCANPIX


Jag tror att Gudrun Schyman är en person som kommer att vara en viktig del av allas vår historia. Men jag tror hon är för kontroversiell för att bli porträtterad, hon är feminist, säger Marianne Lindberg De Geer till TT Spektra.

Portättsamlingens chef, Magnus Olausson, säger att Schymanporträttet ska hängas upp så fort som möjligt.

Några porträttbeställningar från staten görs dock aldrig, framhåller han. Till det finns inga pengar. Däremot finansierar och donerar Gripsholmsföreningen varje år ett hedersporträtt.

Annons
X

Nationalmuseum sitter med i den jury som väljer konstnär och vem som ska avbildas. I år har fotografen Julia Peirone porträtterat biskop emeritus Martin Lönnebo. I fjol fotograferade Denise Grünstein chefen för FN:s internrevision, Inga-Britt Ahlenius.

Gudrun Schyman-porträttet har levererats utan ram så först måste en sådan tillverkas innan det kan visas för allmänheten.

Stockholm TT Spektra, SvD.se

Annons
Annons
X

Tavlan: Marianne Lindberg De Geer, Jag tänker på mig själv – Gudrun. Verket ska hänga i statens porträttsamling på Gripsholm.

Foto: HANS THORWID/NATIONALMUSEUM OCH SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X