Annons
X
Annons
X

Schweiziskt nej till fler minareter

GENÈVE
Schweiz har som första land i världen röstat för att förbjuda minareter. Regeringen är chockad efter söndagens folkomröstning, och befarar ilskna reaktioner från muslimska länder samt ökad islamofobi i Schweiz. På kvällen genomfördes demonstrationer mot utslaget av omröstningen.

(uppdaterad)
Schweizare protesterade efter omröstningen som förbjuder nya minareter att byggas. På Helvetiaplatz i centrala Zürich reste demonstranter ett dussintal miniminareter av återvinningsmaterial.
Schweizare protesterade efter omröstningen som förbjuder nya minareter att byggas. På Helvetiaplatz i centrala Zürich reste demonstranter ett dussintal miniminareter av återvinningsmaterial. Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS

Resultatet i den omtvistade folkomröstningen kom som en kalldusch för Schweiz politiska och ekonomiska etablissemang. Alla opinionsundersökningar pekade på att förslaget skulle röstas ner. Men istället röstade en klar majoritet av schweizarna nej till fler minareter.

– Jag är chockad och beklagar detta djupt. Vi har underskattat en stor rädsla bland människor för fundamentalism. Det är en väckarklocka att vi måste arbeta mer med integration, sade en märkbart tagen utrikesminister Micheline Calmy-Rey på söndagskvällen.

Över 57 procent av schweizarna vill införa minaretförbud, och hela 22 av 26 kantoner säger nej till minaretbyggen. Särskilt överväldigande är stödet för minaretförbud i tyskspråkiga Schweiz. Röstdeltagandet var 54,4 procent, ovanligt högt jämfört med andra folkomröstningar.

Annons
X

– Vi är mycket nöjda. Muslimerna får gärna komma hit, men bör anpassa sig efter våra regler och normer, sade den ledande SVP-politikern Oskar Freysinger på söndagen.

Schweiz ledande imam Youssef Ibram reagerar däremot med bestörtning.

– En otrolig besvikelse. Det finns en fruktan för islam och okunskap om vår religion. Kanske är läxan att vi bättre måste förklara att islam inte är lika med terrorism och extremism, säger han till SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Resultatet är ett genant nederlag för regeringen som uppmanat invånarna att rösta nej, och tagit för givet att det skulle följas. Det visar på en oroande klyfta mellan landets styre och folkets syn. Regeringen har förklarat att förslaget strider mot grundlagen samt internationella konventioner om mänskliga rättigheter och diskriminering. Om fallet tas till Europadomstolen är chansen stor för ett fällande.

  FN och Amnesty International har också kritiserat minaretförbudet, och på söndagskvällen pågick demonstrationer i Bern och Zürich mot omröstningens utslag.

  Nu befaras argsinta reaktioner från muslimska länder, särskilt som minaretförbudet kom på sista dagen av muslimska Hajj (pilgrimsfärd till Mecka). Utrikesministern är tydligt orolig för angrepp på Schweiz, och sade på söndagen att ”vi har ringt till alla våra ambassader i arabländerna”. Från Kairo rapporteras om planerade bojkotter mot Schweiz.

  Schweiziskt näringsliv varnar för att landets export till muslimska länder, värd över hundra miljarder kronor årligen, kan drabbas. Imamen har sagt att ”jag blir inte förvånad om al Qaida tar fram slagord mot Schweiz”.

  – Vi oroar oss för att frågan om minaretförbudet internationaliseras, och en upprepning av Muhammed-teckningarna i Danmark sker, säger imam Ibram.

  Bakom förslaget till minaretförbud står SVP-partiet och den drivande kraften Walter Wobman, som menar att minareter symboliserar en islamisering av samhället. Av Schweiz omkring sju miljoner invånare uppskattas 400 000 vara muslimer, merparten från Turkiet, Bosnien och Kosovo. En minoritet utövar aktivt sin religion.

  Den schweiziska regeringen betonar dock att den demokratiska omröstningens utslag ska respekteras. Men frågan är om minaretförbudet verkligen kan omsättas i verkligheten.

  – Det är ett känsligt problem. Vi har redan sagt att förslaget strider mot religionsfriheten och internationella konventioner, säger utrikesminister Calmy-Rey.

  Även om utslaget inte kommer att tillämpas skickar det ett budskap som skadar chanserna till dialog mellan muslimer och väst, menar Farhar Afshar, ordförande i en organisation för muslimska grupper i Schweiz.

  Annons
  Annons
  X

  Schweizare protesterade efter omröstningen som förbjuder nya minareter att byggas. På Helvetiaplatz i centrala Zürich reste demonstranter ett dussintal miniminareter av återvinningsmaterial.

  Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X