Annons
X
Annons
X

Schweizarna nobbar EU-invandring

Schweiz röstade på söndagen för att begränsa invandring från EU-länderna. Resultatet skapar bestörtning i regeringen, och väntas leda till smärtsamma relationer med EU. Men invandringsprotesten speglar samtidigt stämningen i flera europeiska länder.

(uppdaterad)
Foto: ANJA NIEDRINGHAUS / TT

SVD I GENÈVE

Med hårfin majoritet – 50,34 procent – röstade schweizarna för ett kontroversiellt förslag att begränsa invandring från EU. En majoritet av landets kantoner röstade också för årliga immigrationskvoter. Merparten av stödet finns i de tysk- och italiensktalande kantonerna. Omröstningen var rena rysaren, och det var in i det sista oklart vilken sida som skulle vinna.

Schweiz, som inte är EU-medlem, har sedan 2007 avtal med EU som innebär fri rörlighet för personer och arbetstagare. Varje år invandrar omkring 80 000 personer till Schweiz, varav flertalet från EU-länder. Andelen utlänningar har ökat de senaste åren, och utgör nu 23 procent av landets befolkning vilket är näst högst i Europa efter Luxemburg.

Inför folkomröstningen har såväl den schweiziska regeringen och EU betonat att schweizarna inte bara kan plocka russinen ur kakan och ta det bästa, utan måste acceptera avtalen med EU i sin helhet.

Annons
X

Bakom förslaget om årliga immigrationskvoter står Schweiz största parti, högerpartiet SVP. De anser att EU-invandrarna tar attraktiva jobb, pressar upp priser och hyror samt bidrar till trängsel i trafiken och ökad kriminalitet. Invandrarna anklagas också för att vara en börda för sjukvårdssystemet och skolorna. Kvotförespråkarna säger att de vill ”återta kontrollen” över ett land som håller på att frätas sönder av ”massinvandring” och hotar att urholka den schweiziska identiteten.

Många håller uppenbarligen med partiets resonemang. Schweizarna upplever att deras dockhusidyll och höga livskvalité är hotad av den växande immigrationen. Detta trots att ekonomin blomstrar och arbetslösheten är i det närmaste obefintlig. Förvånande få verkar tänka på att invandrarna hjälpt att förvandla Schweiz till dagens välmående land mitt i krisens Europa.

Många invandrare tar jobb som schweizarna inte vill ha inom sjukvården, restaurangbranschen och servicesektorn. Åtskilliga vårdhem och restauranger skulle gå omkull utan dagens många arbetsvilliga italienare och portugiser.

Många schweiziska företag är dessutom beroende av välutbildade tyskar och fransmän. I exempelvis läkemedelsjätten Roche är hälften av alla anställda inom forskningsdelen invandrare. Fyra av tio nya företag i Schweiz skapas också av utlänningar, enligt affärsgruppen Orell Fuessli Wirtschaftsinformation.

Dessutom behöver Schweiz invandringen i takt med att en allt större del av befolkningen går i pension. Kort sagt skulle Schweiz utan de många invandrarna ha en betydligt tuffare sits, och kanske inte vara Europas mönsterelev.

Söndagens resultat betyder att avtalet med EU måste omförhandlas inom tre år, vilket blir en mardröm. EU har redan förklarat att man inte tänker riva upp avtalet, och för schweiziska regeringen väntar nu spända relationer med Bryssel. Samtidigt är kvotgränsen oklar. SVP-partiet har bara sagt att runt 40 000 immigranter som kom före finanskrisen 2007, är en bra nivå.

Det finns också en fara att Bryssels svarar med att strypa schweizarnas tillgång till den europeiska marknaden, vilket vore ett hårt slag. Idag går hälften av all schweizisk export till EU-marknaden.

Dessutom riskerar Schweiz att få ett skamfilat rykte som främlingsfientlig nation mitt i hjärtat av Europa. För bara några år sedan röstade schweizarna för förbud mot minareter, vilket nötte på anseendet som ett upplyst land där den humanitära Röda Korsrörelsen föddes.

Men samtidigt speglar schweizarnas proteströst mot ökad invandring de starka högervindar som blåser genom dagens krisdrabbade Europa. Liknande immigrationströtta och främlingsfientliga stämningar finns i flera av kontinentens rikare länder. Man kan förvänta sig att immigrationsdebatten tar förnyad fart efter schweizarnas beslut, även bland högerkrafter i Sverige inför höstens val.

Annons
Annons
X
Foto: ANJA NIEDRINGHAUS / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X