Annons
X
Annons
X

Schweiz spelar ett högt spel – med befolkningens pengar

Den schweiziska centralbanken gör just nu allt för att hålla nere värdet på landets valuta och skydda sin export. På bara tre år har Schweiz centralbank tredubblat sina köp av euro. Men kritiker varnar för att landet tar alldeles för stora risker med befolkningens pengar, skriver Wall Street Journal.

Euro, amerikanska dollar, brittiska pund, australiska dollar – ja till och med sydkoreanska won. Schweiz centralbank SNB har på några år gått från att vara konservativ och stabil till att vara ”världens största risktagare”, skriver Wall Street Journal. Landets centralbank låter sedelpressarna gå varmare än någonsin och har snart investerat mer än hela landets BNP – allt i utländska tillgångar och valutor.

– SNB agerar väldigt likt en hedgefond. Den gör ”vadslagningar” med befolkningens pengar. Den tar en del väldigt stora risker, kommenterar Bruce Krasting, en före detta valutahandlare, på sin blogg.

Nu investerar visserligen många av världens centralbanker i mindre traditionella tillgångar för att skydda den inhemska ekonomin. Det gäller för till exempel både den amerikanska och den europeiska centralbanken. Båda riskerar de att förlora pengar på sina investeringar – men ingen annanstans sker det i sådan omfattning som i Schweiz.

Annons
X

Medan det för exempelvis USA handlar om investeringar på 20 procent av landets BNP, har Schweiz centralbank investerat nästan 500 miljarder schweizerfranc. Det är i princip lika mycket som hela landets BNP. Och till skillnad från andra länder har man inte investerat i tillgångar i det egna landet – sådana finns helt enkelt inte så att det räcker – utan i andra länder. Om tillgångarna tappar i värde riskerar Schweiz att förlora stora delar av sin valutareserv.

Förklaringen till den riskabla strategin är enkel. När euron krisar flyr världens investerare gärna till schweiziska franc. Det gör att värdet på den senare lätt skjuter i höjden, något som i så fall drabbar den schweiziska exporten hårt. Och exporten står för hälften av landets BNP. Därför gör den schweiziska centralbanken allt för att hålla nere schweizerfrancens värde mot euron. Och vägen dit är att trycka en massa nya franc och investera i
andra valutor – gärna euron. Hela 48 procent av investeringarna är i euro, enligt siffror från september 2012.

Och strategin verkar fungera – hittills. Francen har inte passerat 1,20 euro i värde, som SNB utlovat, på 16 månader. Den schweiziska ekonomin växer medan eurozonens ekonomi krymper. Inflationen är obefintlig. Exporten stiger.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det är ett högt spel som banken spelar. Minsta rörelse i eurons värde får enorma konsekvenser för värdet på landets valutareserv. Ett fall på tio procent skulle slå ut stora delar av centralbankens kapital. Och Schweiz centralbankschef Thomas Jordan är väl medveten om riskerna.

  – Det är inte uteslutet att vi kan drabbas av förluster, men risken med att inte göra någonting var ännu större. Francen var så stark att vi kunde ha fallit in i en deflationsspiral, sade han i en intervju.

  Och om andra länder börjar ta till samma mynt för att gynna sin egen export, kan det sluta i ett valutakrig. Japans nyvalda premiärminister, Shinzō Abe, har utlovat en liknande taktik. Och
  Mervyn King, chef för den brittiska centralbanken Bank of England, varnade nyligen för att fler länder kan följa efter.

  – Politiken som förs av vissa länder för den inhemska ekonomins skull leder till kollektiva spänningar, sade han.

  Och SNB:s strategi får kritik även i Schweiz.

  – Vår bank har tagit den största risken av alla eftersom andra har satsat på statsobligationer i sina egna länder, medan vår bank satsar på utländska, säger Hans Kaufmann, ekonomisk talesperson för det konservativa schweiziska folkpartiet.

  Andra kritiker menar också att centralbanken genom att skapa så många nya schweizerfranc även skapar en grund för en kraftig framtida inflation. Samtidigt påpekar vissa att Schweiz nu genom sina omfattande investeringar i euron är intimt sammanbundet med eurozonen – något som landet alltid har velat undvika.

  Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

  QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X