Annons
X
Annons
X

Schweiz skjuter upp beslut om Jas Gripen

GENÈVE Schweiz definitiva beslut om att köpa 22 Gripenplan skjuts upp i minst två år. Dessutom väntas nu folkomröstning om köpet. Det är slutsatsen efter att regeringen igår beslutat att försöka skapa en särskild fond för att finansiera Gripenplanen.

[object Object]
Bild från en JAS-övning i Kallinge i början av april. Foto: INGVAR KARMHED

Den schweiziska Gripen-affären tycks återigen ha stött på bromsklossar. Igår offentliggjorde den schweiziska regeringen att man vill skapa en särskild fond där pengar avsätts för inköpet av stridsflygplanen. Varje år ska 300 miljoner schweizerfranc sättas in på fonden, enligt försvarsminister Ueli Maurer.

Den schweiziska regeringen vill köpa 22 Gripenplan av nya E/F-versionen för 3,1 miljarder schweizerfranc. Beslut om fonden kommer att fattas i parlamentet först 2013, och kontraktet om Gripenplanen väntas kunna undertecknas tidigast 2014, enligt tidningen Le Temps.

Den schweiziska regeringen överväger också att sammankoppla Gripenköpet med de eventuella svenska planerna på att köpa 60-80 plan framöver.

Annons
X

Fast regeringen vill inte delta i utvecklingskostnaden av det nya planet, eftersom 3,1 miljarder schweizerfranc är gränsen. En folkomröstning om flygplansköpet anses nu vara oundviklig.

Motståndare som vill stoppa affären har med de nya planerna två möjligheter. Antingen kan de kräva folkomröstning mot lagen för att skapa en fond, eller kräva omröstning mot hela finansieringen av flygplansköpet.

Röstar schweizarna ändå för flygplansköpet väntas det första Gripenplanet levereras 2018 och det sista 2020.

Annons
Annons
X

Bild från en JAS-övning i Kallinge i början av april.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X