Annons
X
Annons
X

Schweiz röstar om kvot för invandring

Trötta på utlänningar som anklagas för att stjäla jobb och pressa upp priser röstar schweizarna på söndagen om att begränsa invandringen. Den kontroversiella omröstningen riskerar att leda till kaos i relationerna med EU.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS / TT

Söndagens folkomröstning i Schweiz följs med spänning av både schweizarna och andra européer. Förslaget innebär att alplandet inför årliga immigrationskvoter för EU-medborgare.

Idag har Schweiz en rad avtal med EU där fri rörlighet för personer och arbetstagare är en hörnsten. Varje år invandrar omkring 80 000 personer till Schweiz, flertalet från EU. Utlänningar utgör 23 procent av landets befolkning, näst högst i Europa efter Luxemburg.

Detta har fått schweiziska högerpartiet SVP, som står bakom förslaget och är landets största parti, att slå bakut. De menar att EU-immigranterna tar attraktiva jobb, pressar upp priser och hyror samt bidrar till trängsel i trafiken och ökad kriminalitet.

Annons
X

Invandrarna anklagas också för att förvandla det schweiziska landskapet till betong när villor och hyreshus byggs för att husera strömmen med nykomlingar. Partiet hävdar att de vill ”återta kontrollen” över ett land som håller på att frätas sönder av ”massinvandring”.

–Jag vill inte leva som en hopklämd fisk i en sardinburk, som högerpolitikern Thomas Minder nyligen uttryckte saken i tidningen Blick.

Förespråkarna menar att lokala schweizare tvingas bort från sina städer när rika EU-immigranter flödar in och pressar upp levnadskostnaderna. Ett exempel är staden Zug, tidigare fattig jordbruksort, dit omkring 30 000 utländska företag lockats av låga företagsskatter. Men även städer längs Genèvesjön fylls av allt fler EU-medborgare och multinationella företag, och i vissa byar hörs mer engelska, tyska och italienska än franska.

–Vårt initiativ har bara ett enda mål: Schweiz måste kunna kontrollera kvantiteten och kvalitén på invandringen. Okontrollerad invandring är alltid dåligt för ett välmående land, säger SVP-politikern Luzi Stamm.

Många menar att dagens omröstning speglar liknande känslor runtom i Europa, där högerkrafter protesterar mot ökad invandring i ekonomiskt bistra tider.

–Många schweizare upplever också att deras identitet hotas av invandring även om den inte har någon direkt inverkan på deras liv, säger George Lutz, statsvetare vid universitetet i Lausanne.

Men motståndarna är alarmerade. Invandrarna har hjälpt till att förvandla Schweiz till dagens förmögna och blomstrande land med nästan obefintlig arbetslöshet och hög levnadsstandard för flertalet, menar de.

Många invandrare tar jobb som schweizarna inte vill ta inom sjukvården, restaurangbranschen och servicesektorn. Åtskilliga vårdhem och restauranger skulle gå omkull utan de många italienare och portugiser som jobbar där. Många företag är dessutom beroende av välutbildade tyskar, fransmän och svenskar som kommit till Schweiz för bra jobb och höga löner.

–Jag uppmanar schweizarna att rösta med sina huvuden och inte med sina känslor, säger ekonomiminister Johann Schneider-Amman.

EU har förklarat att man inte vill förhandla om det tolv år gamla avtalet om fri rörlighet. En plågsam kollision kan vara att vänta mellan EU och Schweiz om kvotförslaget vinner.

–Om ja-sidan vinner blir det totalt kaos och en lång period av osäkerhet väntar i relationerna med EU, säger Pascal Sciarini, statsvetare vid universitet i Genève.

Annons
Annons
X
Foto: ANJA NIEDRINGHAUS / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X