Annons
X
Annons
X

”Schweiz köper 22 Gripen-plan”

Den schweiziska regeringen har beslutat att gå vidare med köpet av omkring 22 Gripenplan för cirka 3 miljarder schweizerfranc, cirka 22 miljarder kronor. Den schweiziska regeringen bekräftade uppgifterna vid en presskonferens klockan 16.30.

Av Direkt, SvD, TT
Saab JAS 39 Gripen.
Saab JAS 39 Gripen.

De 22 Gripenplan som den schweiziska regeringen ska ha bestämt sig för att köpa kostar ungefär 1 miljard schweizerfranc mindre - 3 i stället för 4 miljarder franc - än vad motsvarande antal Rafale eller Eurofighter skulle ha kostat.

Försvarsminister Ueli (Ulrich) Maurer angav Gripens egenskaper, pris och industrisamarbetet med Saab som anledning till att Gripen valdes.

– Det som är bra för Sverige och andra länder måste också vara bra för Schweiz, sade han vid presskonferensen.

Annons
X

– Köpet av Gripen betyder kanske inte att vi får Europas bästa stridsflygplan. Men vi får ett plan som till fullo motsvarar våra förväntningar — och vi har ändå inte tänkt oss att slå några världsrekord på detta område, säger försvarsminister Ueli Maurer.

Första flygplanen kommer i bästa fall ha levererats redan 2015, sade Maurer. Han tillade att man prövat andra möjligheter ”till och med ett ryskt alternativ” och ett alternativ med så kallade drönare.

– Men till slut kom vi fram till att det var de tre huvudkandidaterna som gällde, och av dessa vann Gripenalternativet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förhandlingarna med Saab och den svenska regeringen ska också gälla hur mycket av den schweiziska Gripen som ska tillverkas i Schweiz och hur mycket som sker i Sverige, sade försvarsministern.

  Han sade vidare att det nu vidtar förhandlingar med Sverige och Saab om att få alla detaljer på plats.

  Saabs vd Håkan Buskhe håller presskonferens senare i dag med anledning av affären. Det sker på huvudkontoret i centrala Stockholm.

  Beslutet ska dock kunna stöta på patrull i parlamentet, enligt tidningen Tages-Anzeiger, och nämner att tidningen Basler Zeitung ska ha kommit över två utvärderingsrapporter som mynnar ut i att Gripen inte klarat vissa tester.

  Enligt en talesman för det schweiziska luftvärnet, Jürg Nussbaum, har Gripen operationellt sett klarat sig sämre än Rafale och Eurofighter i utvärderingarna. Det operationella är dock bara en aspekt, och i andra delar som exempelvis underhåll, logistik och samarbete ser det bättre ut för Gripen.

  Tages-Anzeiger skriver vidare att kostnadsfrågan kan antas ha spelat en stor roll i köpbeslutet, eftersom regeringens finansiella handlingsutrymme är begränsat. Regeringen uppges ha velat ajournera beslutet till 2015, men parlamentet ska ha krävt ett snabbt beslut.

  ”Vi har också sett de här mediauppgifterna men vi har inte fått någon som helst bekräftelse på om det stämmer eller inte så vi bevakar händelseutvecklingen”, sade Erik Magni, pressinformatör på Saab, i en kort kommentar till Nyhetsbyrån Direkt strax efter lunch i dag.

  Alla frågor kring hur proceduren framöver ser ut, givet att köpet skulle komma till stånd, hänvisar han till den schweiziska FMV-motsvarigheten Arma Suisse.

  Saabs aktie hade vid 15-tiden stigit med nästan 8 procent. Förutom Gripen-uppgifterna bidrog USA:s köp av det
  bärbara granatgevärssystemet Carl-Gustaf till uppgången. Några timmar senare var uppgången nära 12 procent.

  I dagens SvD berättade koncernchefen Håkan Buskhe om hur intresset för
  Jas Gripen ökat internationellt efter den svenska insatsen i Libyen. Samtidigt påpekade han att det civilia flyget blir allt viktigare för Saab.

  .

  LÄS OCKSÅ:
  Saabs aktie stiger kraftigt på börsen

  Följ Saab på börsen här bors.svd.se

  TT-DIREKT-SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Saab JAS 39 Gripen.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X