Annons
X
Annons
X

Schweiz får betalt för att låna pengar

Jakten på att hitta riktigt trygga hamnar i den europeiska skuldkrisen tar nya räntevändningar. Internationella investerare betalar nu rika Schweiz för att parkera kapital i landet, uppger nyhetsbyrån AP.

[object Object]
Blommor i skarpt solljus vid Genevesjöns strand. Foto: LAURENT GILLIERON/AP

I stället för att, vilket brukligt är, få ränta på utlånade pengar så betalar investerarna ränta för att ankra pengarna ett tag på den plats som bedöms kunna stå emot skadeverkningarna i den pågående eurokrisen bäst.

Det var under tisdagen som den schweiziska regeringen utfärdade kortfristiga räntebärande papper värda närmare 690 miljoner schweizerfrancs, nästan 5,2 miljarder svenska kronor. Investeringen blev lyckosam för Schweiz i så motto att investerarna betalar en negativ ränta på 0,62 procent, det vill säga tvärtemot vad vi är vana vid, pungar ut 0,62 procent i ränta på utlånade pengar till ett land. Dessa räntebärande papper löper under tre månader.

• LÄS MER
Vice riksbankscefen vill se svagare krona

Annons
X

Första gången som staten Schweiz erbjöds negativ ränta av investerare var under fjolåret då den schweiziska francen stärktes markant i förhållande till euron i spåren av eurokrisen och då sparare räknade med att den schweiziska valutan skulle stärkas ytterligare.

Den italienska storbanken Unicredits ekonom Alexander Koch säger till AP att denna negativa ränta för investerare understryker hur ivriga de är att ta på sig vissa förluster för att kunna bevara kapitalet ograverat.

• LÄS MER
Borg ”mycket glad” när kronan försvagas

I helgen uppgav den Zürichbaserade tidningen Sonntagszeitung att Schewiz överväger att införa gränsöverskridande kapitalkontroller.

Annons
Annons
X

Blommor i skarpt solljus vid Genevesjöns strand.

Foto: LAURENT GILLIERON/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X