Annons
X
Annons
X

Beslagtar flyktingars pengar: ”De ska bidra”

I Schweiz beslagtas pengar från asylsökande för att betala deras uppehälle. Avslöjandet kommer samtidigt som kritiken haglar mot ett liknande lagförslag i Danmark.

– Det är oroande med Europas många åtgärder för att skydda nationella intressen istället för att hjälpa flyende, säger UNHCR-talesmannen Adrian Edwards till SvD.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
Kontroll vid gränsen mellan Danmark och Tyskland. Danmark vill i ett lagförslag följa Schweiz exempel.

Kontroll vid gränsen mellan Danmark och Tyskland. Danmark vill i ett lagförslag följa Schweiz exempel. Foto: Carsten Rehder/AP

GENÈVE Schweiziska myndigheter har i flera år beslagtagit pengar från asylsökande utan att det uppmärksammats i den offentliga debatten. Pengarna används för att täcka kostnader för deras uppehälle i väntan på politisk asyl. Myndigheterna har rätt att beslagta belopp över 1 000 schweizerfranc (drygt 9 000 kronor). De har även rätt att ta värdesaker och bankmedel över ett visst värde – men detta tillämpas inte i praktiken. Denna rätt ges i en asyllag från 1990-talet.

Avslöjandet gjordes av det schweiziska tv-programmet «10 vor 10» på torsdagen, och har väckt starka reaktioner. Programmet visade ett dokument som flyktingarna får när de kommer till Schweiz. Där står «har du mer än 1 000 franc när du kommer till mottagningscentret, måste du överlämna pengarna mot ett kvitto».

En syrisk flykting visade ett kvitto för pengar han överlämnat till de schweiziska myndigheterna – 2 400 schweizerfranc han hade kvar efter att ha betalat smugglarna för resan. En myndighetsansvarig sade att flyktingarna ”får tillbaka pengarna om de på egen hand bestämmer sig för att lämna landet inom sju månader”.

Annons
X

– Detta är ovärdigt, detta måste ändras, kommenterar Stefan Frey från schweiziska flyktingrådet uppgifterna.

Den schweiziska lagen innebär också att flyktingar som arbetar i landet måste betala 10 procent av sin inkomst, upp till 15 000 schweizerfranc, för att täcka kostnader för asylprocessen.

Det är klart oroande att se allt fler åtgärder som europeiska länder vidtar för att skydda sina gränser och nationella intressen.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR säger att man hoppas att lagen ska upphävas. Talesmannen William Spindler säger i ett uttalande till SvD att ”vi har tidigare talat med schweiziska myndigheter om lagen som kan vara hinder för asylsökandes integration, och hoppas att en reviderad lag antas.”

Talesmannen Adrian Edwards säger att det finns en ökande oro för flyktingfientliga åtgärder som införs överallt i Europa.

– Det är klart oroande att se allt fler åtgärder som europeiska länder vidtar för att skydda sina gränser och nationella intressen. Istället borde länderna tänka på att respektera sina internationella skyldigheter och skydda flykingarnas intressen, säger han till SvD.

Från schweiziska myndigheters sida är det naturligt att flyktingarna ska lämna över sina pengar. I ett uttalande säger en taleskvinna för migrationsmyndigheten att ”detta baseras på att Schweiz vill att människor som kommer till landet ska bidra till kostnaderna för asylprocessen och socialhjälp”.

Nyheten kommer samtidigt som kritiken åter blossat upp mot ett danskt lagförslag att beslagta pengar och värdesaker från flyktingar. Enligt den danska lagen får myndigheterna beslagta kontanter som överstiger 10 000 danska kronor. De får även rätt att ta ägodelar som är värda mer än 10 000 kronor från flyktingarna.

De har lämnat allting bakom sig. De måste tas omhand, inte berövas på tillhörigheter och pengar.

Lagförslaget har fått stark kritik från FN:s flyktingkommissariat som menar att den är felaktig och underblåser främlingsfientlighet. Andra organisationer har jämfört den med nazisternas konfiskering av judarnas ägodelar under andra världskriget.

William Swing, generaldirektör för internationella migrationsorganisationen IOM, säger till SvD att ”det vore mycket olyckligt om denna lag gick igenom”.

– Detta är människor som flytt fruktansvärda situationer och bör ges möjlighet att börja nya liv. De har nästan ingenting med sig. De har lämnat allting bakom sig. De måste tas omhand, inte berövas på tillhörigheter och pengar, sa William Swing.

Annons
Annons
X

Kontroll vid gränsen mellan Danmark och Tyskland. Danmark vill i ett lagförslag följa Schweiz exempel.

Foto: Carsten Rehder/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X