Schweiz äldsta bank tvingas stänga efter skattefusk

Den anrika schweiziska banken Wegelin erkänner att man hjälpt rika amerikaner att skattefuska. Banken döms till dryga böter av amerikanska skattemyndigheten och kan komma att lägga ned sin verksamhet, rapporterar BBC.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad
AP
Foto: AP
Annons

Ett hundratal förmögna amerikaner har genom den schweisiska banken kunnat gömma inkomster motsvarande flera miljarder kronor på hemliga konton utomlands. Detta ska enligt amerikanska åklagare ha pågått under närmare 10 år och kunderna har därigenom undvikit att betala miljonbelopp i skatt, det rapporterar flera utländska nyhetskanaler. Bankkunderna har bland annat kunnat öppna konton med kodnamn eller nummer för att minimera referenserna till sina riktiga namn, enligt åklagarna.

Wegelin, som grundades 1741, har nu gått med på att betala närmare 60 miljoner dollar i böter till amerikanska myndigheter och blir därmed den första utländska banken i USA som erkänner sig skyldig till att ha medverkat till skatteflykt, rapporterar BBC. Tre schweisiska bankirer står parallellt åtalade anklagade för medhjälp till skatteflykt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons