Recension

Adam & EvelynSchulzes syndafall

ÖST OCH VÄST Ingo Schulze leker med skapelseberättelsens Adam och Eva, fikon och druvklasar i sin roman om den tyska föreningen. Ibland brister dock berättelsen om frihetens förbjudna frukter i berättarteknisk förtätning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nästan på dagen för tio år sedan introducerades den tyske författaren Ingo Schulze på svenska med den internationella genombrottsromanen ”Simple Storys”. Boken, som i löst sammanfogade historier beskriver livet i en före detta östtysk landsortshåla strax efter återföreningen, kom ut lagom till tioårsdagen av murens fall, och hälsades då som en välkommen skildring av
die Wende ur ett östtyskt perspektiv.

Då som nu är det denna oerhörda händelse i de forna östtyskarnas medvetande som genomsyrar Schulzes författarskap. ”/…/för många ord, för mycket kläder, för många byxor, för mycket choklad, för många bilar”, utbrister Adam i Schulzes senaste roman ”Adam & Evelyn”. Damskräddaren från DDR har inte mycket till övers för väst, som i hans ögon är ”för mycket, en inflation som dränker allting, de verkliga sakerna, de riktiga sakerna”. Adam vill inte alls lämna sitt land, det DDR där han fört en ganska bekymmersfri tillvaro med hjälp av sin mästerliga förmåga att drapera kvinnokroppar i rätt tyger.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons