Annons
X
Annons
X

Schultz: Swedbanks uthängning av Wolf är unik

Swedbanks uthängning av Michael Wolf ställer stora krav på banken och är unik, säger SvD:s juridiska kommentator professor Mårten Schultz.

– Swedbank hänger ut honom inför hela Sverige utan att berätta vad det är han är misstänkt för. Man får hoppas att de har väldigt torrt på fötterna.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Swedbanks förre vd Michael Wolf och Mårten Schultz, professor i civilrätt. Foto: Lars Pehrson, Malin Hoelstad

**Mårten Schultz **är professor i civilrätt och har följt rapporteringen kring Swedbanks hantering av Michael Wolf. Han är förvånad över hur banken har valt att behandla sin före detta vd.

– Jag kan inte påminna mig att det har hänt något liknande i ett företag av den här storleken. Man får hoppas att de har väldigt torrt på fötterna i bedömningen att de inte kan berätta vad han är misstänkt för, eftersom de nu låter honom dingla inför hela Sverige, säger Schultz.

Utifrån det Swedbank har kommunicerat är det naturligt att det blir spekulation om att det rör sig om ett allvarligt brott. Därmed måste man också ställa höga krav på transparens, menar Schultz.

Annons
X

– Jag har svårt att förstå varför man inte kan berätta vilket brott det gäller, då har ju Michael Wolf chansen att ge en motbild. Nu är han bakbunden.

Det är stor skillnad om man är misstänkt för insiderbrott eller om det exempelvis handlar om inte ha rapporterat en affär i tid.

Den förundersökning som har påbörjats gäller misstänkt marknadsmissbruk och Schultz påpekar att den rubriceringen omfattar väldigt olika typer av brott.

– Det jag reagerar på är att man har en presskonferens där vd pekas ut som misstänkt, men det är stor skillnad om man är misstänkt för insiderbrott eller om det exempelvis handlar om inte ha rapporterat en affär i tid. Det är väldigt olika typer av brott, säger Schultz.

Det är uppenbart, enligt Schultz, att processen redan har inneburit stor skada för Michael Wolf som person. Särskilt allvarligt är att det är den före detta arbetsgivaren som står bakom anmälan.

– Michael Wolf verkar i en förtroendebransch och det här är saker som sätter sig, även om det visar sig att det inte blir åtal. När man beskylls på det här spektakulära sättet av sin huvudman är något som hänger kvar.

Det var på måndagen svårt att få ytterligare information om vilket brott Michael Wolf är misstänkt för. Åklagare Olof Kronlund ville inte ens kommentera huruvida Michael Wolf känner till vad misstankarna gäller.

Ett annat stort frågetecken i Wolf-affären är uttalanden från Swedbanks ordförande Anders Sundström om att han var förhindrad att berätta för styrelsen om den anmälan som hade lämnats in till Finansinspektionen och som samma dag, fredagen den 5 februari, hamnade på åklagarens bord.

En möjlighet är ju att Anders Sundström har fått beskedet att han måste hålla tyst.

Ekobrottsmyndigheten sade i helgen att något sådant förbud som Sundström talar om inte finns i lagen. Mårten Schultz känner inte heller till någon som har tolkat lagen på det sättet.

– En möjlighet är ju att Anders Sundström har fått beskedet att han måste hålla tyst men alla jag har varit i kontakt med ställer sig frågande till denna tolkning, säger Schultz.

SvD har bett Swedbank att specificera vilken lagtext man lutar sig mot när det gäller Sundströms förbud att berätta för styrelsen om anmälan men Swedbank hade på måndagseftermiddagen inte återkommit med något besked.

Annons

Swedbanks förre vd Michael Wolf och Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Foto: Lars Pehrson, Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X