Schröders leenden

Under strecket
Publicerad
Annons

Det tyska parlamentsvalet slutade i en enda röra och det tycks bara bli värre. Först förlorade de tyska socialdemokraterna parlamentsvalet och nu tycks de också ha förlorat koncepterna.
Partiordföranden Franz Müntefering har lett förhandlingarna med CDU om en stor koalition under Angela Merkels ledning.
Häromdagen hoppade han av sedan partistyrelsen nominerat vänstersocialdemokraten Andrea Nahles som ny partisekreterare. Münteferings efterträdare blir sannolikt kompromisskandidaten Mattias Platzeck.
Samtidigt tyder uttalanden på att Nahles trots allt inte kommer att utses till partisekreterare. Müntefering har å sin sida meddelat han fortfarande vill bli vice kansler och arbetsmarknadsminister. Politiken sägs ligga fast.
De farsartade turerna hos socialdemokraterna har givit CDU:s systerparti i Bayern kalla fötter och med hänvisning till att de politiska utgångspunkterna har ändrats (vänstervridning) hoppade partiledaren Edmund Stoiber av jobbet som ekonomiminister. I stället blir det en annan bayrare
som ska ta Stoibers plats i Berlin. Så visar Stoiber också sitt misstroende mot kanslern.

Angela Merkel försöker hålla masken, men redan innan hennes stora koalition har enats om politiken är den i färd med att spricka. Efter valet talade optimisterna om värdet av bred enighet, men det verkar som om pessimisterna kommer att få rätt tidigare än väntat. Det krävs nog ett nytt tyskt under för att undvika ett nyval. Gerhard Schröder ler.

Annons
Annons
Annons