Annons
X
Annons
X

Schlyter: ”Hade varit mer motiverat för 50 år sedan”

Europaparlamentarikern Carl Schlyter (MP) tycker att hade varit mer motiverat om EU hade tilldelats Nobels fredspris för 50 år sedan. Men Åsa Westlund (S) ser ”projektet EU” som viktigt för fred och stabilitet.

EU skapades som en reaktion för att undvika framtida krig.

– För 50 år sedan var det ett fantastiskt initiativ. EU skapades som en nedrustningsunion. Det handlade om att ta kontroll över de resurser man använde för att rusta: kol och stål. I dag håller EU på att bygga upp en egen krigsmakt, säger Schlyter.

Han menar att det nu – när EU sätter upp mål för det militära – inte känns riktigt logisk.

Annons
X

– Nu bygger man upp egna insatsstyrkor, där bland andra Nordic Battlegroup ingår. Man säger att de ska vara fredsframtvingande, men jag menar att de finns mest för att säkra råvaruimporter.

– Det känns som fel tidpunkt.

Kritiken till trots, Carl Schlyter ser också något det positivt i att EU nu tilldelats Nobels fredspris:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – EU lovade 1999 att bygga upp en civil insatsstyrka som består av byråkrater, administratörer, brobyggare, ingenjörer, poliser och andra som ska hjälpa till att bygga upp samhällen. Det här förpliktigar verkligen att EU tar tag i den här nu.

  – Nu har vi gått och dragit på den i 13 år – nu är det dags att det blir av.

  Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, tycker att valet av EU är svårbegripligt:

  – Euron har bidragit till en mycket djup social och ekonomisk kris. EU:s politik gör miljoner människor fattiga och arbetslösa, det ökar spänningarna i Europa. Runt om i världen finns många modiga människor som riskerar allt för fred och frihet och som vore värdiga vinnare.

  Långt ifrån alla ens i Bryssel är dock positiva till fredspriset — eller EU.

  Hätskt EU-kritiske EU-parlamentarikern Nigel Farage från brittiska Självständighetspartiet (UKIP) kallar priset ”löjligt”.

  – Det här visar att norrmännen verkligen har känsla för humor. EU har skapat fattigdom och arbetslöshet för miljoner. De senaste två åren har EU orsakat stor fiendskap mellan länderna i norra och södra Europa. Se bara på hur fru Merkel mottas med nazistflaggor i Aten och hur tyska tidningar avfärdar greker som arbetsskygga lättingar, säger Farage enligt Reuters.

  Christoffer Burnett-Cargill, generalsekreterare för Svenska freds säger att valet av EU är mycket tveksamt.

  – EU behöver bli en starkare aktör i fredsfrågor. Nobel ville ha en avrustning och EU har stora vapenindustrier.

  Burnett-Cargill hade hellre sett att priset gick till professorn Gene Sharp eller Facebook-kampanjen Israel loves Iran, Iran loves Israel.

  Att EU tog hem priset hoppas han leder till en debatt om vad unionen kan göra för att främja fred.

  – Vi får hoppas att det kan leda till en utveckling.

  Ledaren för norska Sosialistisk Venstreparti (SV) är mycket kritisk till att EU tilldelats fredspriset.

  – EU är inte rätt vinnare av Nobels fredspris, säger Audun Lysbakken till NTB.

  Han anser att det finns en ”negativ social utveckling” i delar av Europa, som EU förstärker genom sin politik. Lysbakken säger att det fanns en rad värdiga nominerade som arbetat för fred och mänskliga rättigheter.

  – Nobelkommittén har missbrukat en god chans att hedra någon av dem, säger han.

  Lysbakken säger att beslutet representerar en ”politisering” och vill se en diskussion om kommitténs roll och sammansättning.

  Åsa Westlund, Europaparlamentariker för S, är förvånad över att EU tilldelas priset, men tycker det är riktigt att EU gjort mycket för freden i Europa.

  – Vi har fungerande institutioner och träffas under civiliserade former i stället för att starta krig med varandra. Men jag tycker kanske att det hade varit roligare om priset hade gått till någon enskild.

  Är det välförtjänt?

  – Jag tycker att projektet EU är viktigt för freden. Vi vet inte vad som hade hänt om de länder som nyligen gått med i EU inte hade gjort det. Jag tycker att det lett till en ökad stabilitet.

  Hur skulle EU kunna bli ännu bättre på fredsarbete?

  – Man skulle kunna göra större insatser internationellt än vad man gör i dag. Man skulle också kunna verkar mer för långvarig fred genom att motverka rasism och främlingsfientlighet som finns i många av våra länder.

  Foto: AP

  QUIZ | Testa dig!

  TEST:
  Har du bra koll på EU? Gör SvD:s quiz och utmana vänner här

  Hur mycket vet du om EU? quiz.svd.se Testa – vad kan du om Nobelpriset? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X