Annons

Eberhard: Feminismen blir bara mer skruvad

David Eberhard.
David Eberhard. Foto: Karin Törnblom/TT

Jämställdhet handlar inte om vem som arbetar tillsammans med vem – eller att det finns exakt lika antal låtskrivare av båda könen. När ska detta dravel ta slut, undrar David Eberhard angående att SVT kvoterar låtskrivare i Melodifestivalen.

Under strecket
Publicerad

Melodifestivalen, finalen 2020 den 7 mars i år, med programledarna Linnea Henriksson, David Sundin och Lina Hedlund.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var en gång ett land i norra Europa som såg sig själva som en moralisk supermakt. De hade kommit långt i sin humanitära överlägsenhet. Självbilden sa dem att de var bättre än alla andra. Mer hållbara, mer moraliska, mer normkritiska och framförallt mer jämställda.

Faktum är att de var så jämställda att alla tillsättningar nu var tvungna att ske enbart på grund av kön etnicitet och sexuell läggning. Kompetens ansågs av en självutnämnd elit som antikverat. Efterfrågan sågs som ett tecken på unken människosyn och individuell preferens eller vilja betraktades som ett uttryck för patriarkal hjärntvätt. I det landet lever jag och tio miljoner andra människor. Frågan är dock om det ens kan kallas ett land. I vissa sammanhang tycks det snarare vara frågan om en helt annan planet.

Annons
Annons
Annons