Schlager i Sanremo - italienska för nybörjare

Under strecket
Publicerad
Annons

Staden ligger vackert belägen på den del av italienska rivieran som brukar kallas Riviera del fiori. En blomsterprunkande kuststräcka med höga berg, långa stränder och skönt bedagade turistorter.
En gång i tiden bodde Alfred Nobel här. Hans imponerande villa har varit under renovering flera år och ska så småningom bli ett museum. Årliga blomsterbeställningar av Nobelstiftelsen är ett konkret arv från den här tiden. Sanremo är världens största producent av nejlikor så det har blivit många tusen som fraktats från sluttningarnas otaliga växthus till prisutdelningarna i Stockholm.
Även Evert Taube hamnade i Sanremo. Särskilt under 30-talet, då upprepade besök bland annat resulterade i den välbekanta visan om "den glada bagaren uti San Remo stad". Han som "sjunger framför ugnen sin glada ritornell, så stolt som om han vore en löjtnant John Forsell".

I denna stad, som numera dragit ihop sitt tudelade stadsnamn till det sammanhängande Sanremo, hålls varje år en legendarisk musikfestival. En tävling för italiensk popschlager som får vår egen Melodifestival att blekna betänkligt.
Några dagar i mars besöker jag årets upplaga av Festival della canzone Italiana. Det är den femtioandra sedan starten 1951 och då som nu röner den stor uppmärksamhet. Främst bland italienarna själva, som bänkar sig framför tv-apparaterna för fem kvällars direktsändningar (16 miljoner tittare första kvällen), men även bland folk i närbelägna länder som Schweiz, Frankrike och Kroatien.
1956 stod Sanremofestivalen som modell för den första direksändningen av Eurovison song contest. Deltagarländerna Schweiz, Nederländerna, Belgien, Västtyskland, Frankrike, Luxemburg och Italien hade två bidrag var att tävla med, italienarna hade förstås skickat ettan och tvåan från Sanremo. Vann gjorde Schweiz.
Italien har bara vunnit två gånger, 1964 med Non ho l'eta och 1990 med Insieme: 1992. Den första är ett alldeles fantastisk exempel från en tid då den italienska schlagern verkligen var stilbildande, inte minst i Sverige. Under 80- och 90-talen har Italiens medverkan varit sporadisk. Nu har man inte varit med på fem år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons