HeleneSchjerfbecks liv bildsätts som softad reklamfilm

”Helene” skildrar den finländska konstnären Helene Schjerfbeck med Laura Birn i huvudrollen.
”Helene” skildrar den finländska konstnären Helene Schjerfbeck med Laura Birn i huvudrollen. Foto: Andres Teiss

Den omtalade filmen om en av Finlands – eller Nordens – viktigaste konstnärer är en besvikelse. Demonstrativa scener varvas med kyska lekar.

Under strecket
Publicerad
Annons

1915, några mil norr om Helsingfors. Den medelålders konstnären Helene Schjerfbeck (Laura Birn) har inte ställt ut på länge. Hon söker inspiration men lever ett trångt, frustrerat liv samman med modern Olga (Pirkko Saisio) medan kriget lämnar stora avtryck – både i den knappa vardagen och som motiv i konsten. För Helene innebär det att köa för daglig ranson, i bästa fall lite kaffe och socker, och samtidigt hinna måla i dagsljus.

Filmen är löst baserad på Rakel Liehus roman ”Helene” från 2003, och den etablerade regissören Antti J Jokinen tar sig an några avgörande år i den finlandssvenska måleripionjärens liv. Redan filmens prolog tycks ha programförklaringen klar för sig: här rör det sig inte främst om en kvinnlig konstnär, utan om en konstnär kort och gott. Som inte skyr realistiska motiv, som inte kompromissar ens under svåra tider. I hemmet har den förebrående modern sällan ett positivt ord över för Helene eller hennes konst, men desto mer omsorg om sonen, som klåfingrigt tar hand om de slantar Helenes tavlor genererar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons