Muffy och hennes dotter Diane lever på Chimp Haven, ett hem där schimpanser som bott i laboratorier får ett gott liv.
Muffy och hennes dotter Diane lever på Chimp Haven, ett hem där schimpanser som bott i laboratorier får ett gott liv. Foto: Brandon Wade/TT

Schimpansen som lärde sig att gråta

Under 1900-talet utfördes flera experiment där schimpanser placerades i människors hem. Försök att lära dem tala misslyckades – däremot var teckenspråk en väg framåt.

Publicerad

På 1920-talet uppstod ett intresse för forskning om språk och hur språk uppstår med utgångspunkt i icke-mänskliga primater. Människor och andra primater är genetiskt nära besläktade, och man undrade om förmågan att tala handlade mest om natur eller kultur. För att ta reda på det utarbetade man ett slags experiment i vilka schimpanser fick bo hemma hos människor – oftast ett äkta par som var djurforskare – och uppfostrades som människobarn.

Den första schimpansen som växte upp på det här sättet var Gua. Hon placerades hos det äkta paret Kellogg 1930, när hon var sju och en halv månad gammal, och fick samma omvårdnad som deras son Donald som då var tio månader. Gua lärde sig inte tala. Viki fick flytta hem till Keith och Catherine Hayes 1944 och lärde sig bland annat genom intensiv logopedi – genom att man rörde på hennes underkäke – att säga fyra ord.