Annons

Schimpans bär på dna från okänd människoapa

Bonobon, här en grupp honor i distriktet Wamba i Kongo-KInshasa, skiljer sig beteendemässigt från den vanliga schimpansen. Den finns bara söder om Kongofloden.
Bonobon, här en grupp honor i distriktet Wamba i Kongo-KInshasa, skiljer sig beteendemässigt från den vanliga schimpansen. Den finns bara söder om Kongofloden. Foto: Nahoko Tokuyama

Det väckte stor uppståndelse för några år sedan när det avslöjades att vår arvsmassa är uppblandad med dna från de utdöda neandertalarna.

Men vi är inte ensamma om fenomenet. Enligt en ny studie bär också bonobon, eller dvärgschimpansen, på dna från en utdöd art, en hittills helt okänd människoapa.

Under strecket
Roland Johansson / TT
Publicerad

Bonobon är nära släkt med den vanliga schimpansen. Men nya rön visar att den också bär på genetiska spår efter en tidigare okänd, numera utdöd människoapa.

Foto: Crispin MahambaBild 1 av 3

En tydlig skillnad mellan bonobon och den vanliga schimpansen är att den förstnämndas läten ligger en oktav högre på tonskalan. På bilden två ropande bonoboer i Luikotale i Kongo-Kinshasa.

Foto: Cedric Girard-ButtozBild 2 av 3

Den vanliga schimpansen har ett stort utbredningsområde i Afrika, men den finns inte söder om Kongofloden där den ersätts av bonobon. På bilden en äldre hanne av vanlig schimpans.

Foto: Joseph FeldblumBild 3 av 3

Studien, som publiceras i Nature Ecology and Evolution, visar att 0,9-4,2 procent av bonobons arvsmassa härrör från den utdöda arten.

Andelen neandertal-dna i vår egen arvsmassa är förvånansvärt nog nästan exakt lika stor, cirka 1-4 procent.

Annons
Annons
Annons