Schiavos öde en etisk mardröm

Under strecket
Publicerad
Annons

Obehaget inför den massmediala och politiska cirkusen vid hospicet i Pinellas Park i Florida i USA under den svårt hjärnskadade 41-åriga Terri Schiavos långsamma dödsprocess går inte att ta miste på.
Förfärligt, olyckligt, gräsligt, avskyvärt, är spontana reaktioner från dem i Sverige som dagligen hanterar den ytterst känsliga och sublima balansgången vid vård av döende i livets slutskede, en extremt traumatisk och privat upplevelse för alla inblandade.
Dramat i USA utvecklades till en etisk mardröm med oändliga turer i domstolar ändå upp i Högsta domstolen, oortodoxa ingripanden av president, guvernör och kongress, alltmer aggressiva demonstrationer av antiabortaktivister och religiösa fanatiker plus en massmedial dygnet runt-bevakning, inte minst i tv-kanalerna. Den bisarra effekten av en sjuårig oförsonlig konflikt mellan Terri Schiavos make Michael och hennes föräldrar Bob och Mary Schindler om vården av Terri som befunnit sig i ”vegetativt stadium” sedan 1990.

– Nej, jag hoppas verkligen att
detta spektakel inte skulle kunna upprepas i Sverige, säger Ulla Zachrisson, överläkare vid ett av landets största hospice, Stockholms sjukhem. Vi har trots allt andra traditioner och vi har inte samma juridiska maskineri.
Hon berättar att visst kan det förekomma oenighet mellan anhöriga till en döende:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons