Sibelius femte symfoni Schamanistisk kraft i enastående konsert

Göteborgssymfonikerns chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali förser sin orkester med schamanistisk kraft.
Göteborgssymfonikerns chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali förser sin orkester med schamanistisk kraft. Foto: Jan-Olav Wedin

En musikalisk besvärjelse präglar Göteborgssymfonikernas program när de gästar Stockholm i början av sin turné. Chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali och slagverkaren Martin Grubinger förser orkestern med schamanistisk kraft.

Under strecket
Publicerad
Den fenomenale multi-slagverkaren Martin Grubinger i Kalevi Ahos ”Sieidi” lockade publiken till stående ovationer.

Den fenomenale multi-slagverkaren Martin Grubinger i Kalevi Ahos ”Sieidi” lockade publiken till stående ovationer.

Foto: Jan-Olav Wedin
Annons

Med ett nordiskt program beger sig Göteborgssymfonikerna ut på årets turné, och det är en suggestiv blandning av nationalromantik och turbulent nutidsfärg som kommer att möta publiken i Tyskland och Österrike.

Daniel Nelsons ”Steampunk Blizzard” är en attraktiv konsertöppnare, som närmar sig den viktorianska erans ikonografi av snabbt expanderande städer, transportmöjligheter och teknologiska explosion med uppenbar förtjusning. Det är en stor del ”Harry Potter”-romantik och glättad minimalism över den USA-utbildade Nelsons partitur. Även om stycket har en direkt charm så längtar man snart efter kontraster i både harmonik och puls, en lyhördhet för storstadsdrömmens smutsiga bakgårdar, som tyvärr uteblir.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons