”Scenvåren 2022 påverkas av besluten nu”

”Furstinnan av Amalfi” på Dramaten är en av alla uppsättningar som ställdes in förra året. Här repeterar Razmus Nyström och Simon Norrthon.
”Furstinnan av Amalfi” på Dramaten är en av alla uppsättningar som ställdes in förra året. Här repeterar Razmus Nyström och Simon Norrthon. Foto: Lars Pehrson

KULTURDEBATT Om regering och myndigheter inte planerar för framtiden nu, kommer det kraftigt försvåra en återstart för landets scener. De beslut som nu tas – eller inte tas – påverkar hela våren 2022. Det skriver branschorganisationerna Svensk Live och Svensk Scenkonst.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dag lämnas remissvaren in på regeringens nya förslag till begränsningsåtgärder med stöd av pandemilagen. Förslagen är ett bra första steg för att myndigheterna ska kunna agera mer nyanserat och träffsäkert i bedömningen av smittrisk vid offentliga tillställningar. Men det räcker inte. Vi behöver också en nationell plan för hur scenerna gradvis ska kunna återgå till en normal verksamhet och ett garantistöd så att arrangörer och producenter vågar planera för framtiden. 

Annons
Annons
Annons