X
Annons
X
Krönika

Anna Ångström: Scenhösten 2017 – himmel, helvete och livet där emellan

Välkomna till SvD Scenhöst! Här har vi samlat intervjuer, reportage, kalendarier och tips om vad som händer på scenerna i höst. Vi tittar särskilt på Göteborg.

Läs mer om Scenhösten 2017

Gång på gång påminns vi om hur tunn civilisationens fernissa är, hur lätt människan i vissa lägen släpper alla spärrar. I såväl storpolitiken som privatlivet. Nyhetsflödet eldas på genom sociala medier där man ofta tycker sig skymta antikens hämndgudinnor jaga fram som furier, alltmedan vi putsar på perfekta iscensättningar av våra liv. Utan åskådare är vi osynliga; både komedier och tragedier behöver publik. Teatern kan hjälpa oss att se mönster.

Det äldre paret i Edvard Albees höstaktuella klassiker ”Vem är rädd för Virginia Woolf ?” driver ut demoner inför sina unga gäster med närmast rituella gräl. I de grekiska dramerna agerar människorna i skuggan av ödet och gudarnas makt, men det är publiken som måste fortsätta diskussionen om vilka värderingar ett samhälle bör bygga på. Den omskakande berättelsen om Kung Oidipus och hans upproriska dotter Antigone hamnar än en gång i rampljuset när Dramatenchefen Eirik Stubø iscensätter Sofokles skådespel i november.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X