Scenbranschen larmar om risk för yrkesflykt

Dansares karriär är kort. Pandemins konsekvenser kan få dem att lämna yrket tidigare. (På bild Marie Lindqvist i ”Tyll” på Kungliga Operan.)
Dansares karriär är kort. Pandemins konsekvenser kan få dem att lämna yrket tidigare. (På bild Marie Lindqvist i ”Tyll” på Kungliga Operan.) Foto: Dan Hansson

Scentekniker, dansare och sångare är yrkesgrupper som riskerar att förlora spetskompetens till följd av inställda evenemang under pandemin. Det visar en färsk rapport från branschorganisationen Svensk Scenkonst.

Under strecket
Publicerad
Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst.

Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / TT
Annons

”Våra medlemmar vittnar om att det som i början av pandemin sågs som ett temporärt yrkesbyte för att försörja sig nu har blivit långvarigt. Osäkerheten om återstarten riskerar bidra till att erfarna personer med spetskompetens aldrig återvänder till scenkonstyrket”, säger Svensk Scenkonsts vd Mikael Brännvall i ett pressmeddelande.

Under december 2020 och januari 2021 genomförde Svensk Scenkonst en undersökning bland sina medlemmar om coronapandemins kort- och långsiktiga effekter på scenkonsten.

Annons
Annons
Annons