Annons
X
Annons
X

Moderaterna backar i SCB-mätning

Moderaterna backar och Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagsspärren. Det visar SCB:s stora partimätning.

Av SvD
Annie Lööf, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt och Åsa Romson.
Annie Lööf, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt och Åsa Romson. Foto: SCANPIX

Om det var val i dag skulle de rödgröna partierna
få egen majoritet, och Socialdemokraterna bli det största partiet med 35,6 procent. Det är 4,9 procentenheter mer än partiet fick i valet 2010.

Samtidigt har partiet svängt rejält i mätningarna sedan valet. För precis ett år sedan nådde S 37,3 procent, i mätningen innan blev sympatierna 27,7 procent.

Det är första gången på tre år ett av de politiska blocken får egen majoritet. I mätningen i maj 2010, strax före valet, fick de rödgröna partierna en knapp majoritet på 50,1 procent.

Annons
X

Miljöpartiet når 8,5 procent om det vore val i dag, Vänsterpartiet får 6,4 procent och Sverigedemokraterna 7,7 procent.

Alliansen får 40,7 procent och de rödgröna partierna hamnar på 50,5 procent. I riksdagsvalet 2010 hamnade alliansen på 49,4 procent och de rödgröna på 43,6 procent.

Alliansens bärande parti Moderaterna tappar rejält och får i mätningen 26,9 procent. Mätningen är partiets sämsta resultat sedan SCB-mätningen i november 2009, ett drygt år före riksdagsvalet. I valet fick Moderaterna 30,1 procent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Moderaterna tappar främst väljare till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Samtidigt har partiet en säkerställd nettovinst på cirka 1,1 procent från Kristdemokraterna jämfört med förra valet.

  Undersökningen visar att M har svårt att locka unga kvinnor och har ett tapp bland äldre manliga väljare. Socialdemokraterna lyckas inte heller fullt ut nå unga väljare: bland män 18-29 år får S 27,5 procent.

  Även i Stockholms kommun backar partiet kraftigt. Sedan rekordsiffran i maj 2011 på 41,1 procent har partiet backat till 31,4 procent.

  De rödgröna partierna får egen majoritet även i Stockholm, på 50,7 procent, där Alliansen landar på 44 procent.

  Samtliga riksdagspartier i Alliansen tappar jämfört med valresultatet 2010 samtidigt som de rödgröna partierna går framåt.

  Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren med 3,6 procent samtidigt som Centerpartiet får 4,2 procent. Folkpartiet får 6 procent av väljarsympatierna, ett bättre resultat än vid de senaste tre mätningarna. Enbart bland kvinnor över 75 år och kvinnor 35-44 år samlar Kristdemokraterna tillräckligt med röster för att nå in i riksdagen vid ett val i dag.

  Centern klarar sig alltså kvar men gör ett rejält dipp mot förra riksdagsvalet och noterar de lägsta siffrorna på flera år.

  Jämfört med mätningen i november 2012 får allianspartierna en statistiskt säkerställd minskning. De fyra partierna backar med 1,8 procentenheter sammanlagt.

  Frågan om det blir något rödgrönt block inför valet i september 2014 eller om S kommer gå till val på egen hand kvarstår. Om S och MP väljer att samarbeta får de 44,1 procent mot alliansens 40,7 procent.

  Sverigedemokraterna backar något jämfört med mätningen i november. Bland utrikes födda är Sverigedemokraterna det femte största partiet, bland män i hela riket det tredje största partiet.

  Vikt för de kvinnliga röstarna blir det en riksdag med färre partier: både C, KD och SD hamnar utanför riksdagsspärren om enbart kvinnorna skulle rösta.

  Inte helt ovanligt är att riksdagspartierna får bättre resultat i mätningarna före ett riksdagsval. Noterbart är att samtliga partier förutom S och VP tog flera väljare i SCB-mätningen ett år före valet.

  Den stora partisympatimätningen kommer två gånger om året och är den av många sedd som den mest trovärdiga vindflöjeln för vart de politiska vindarna blåser.

  Mätningen har gjorts sedan 1972 och omfattar runt 9 000 intervjuer, klart större än flera av de kommersiella partimätningarna.

  Se hela SCB:s undersökning scb.se

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Annie Lööf, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt och Åsa Romson.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X