Annons
X
Annons
X

Befolkningsboom – vi är redan 10 miljoner

Sveriges befolkning ökar snabbare än väntat. När antalet flyktingar och papperslösa läggs till den officiella siffran är vi redan nu över tio miljoner människor i landet. Men officiellt passerar Sveriges invånarantal tio miljoner hösten 2016, uppger SCB för SvD.

Sverige växer

Foto: Grafik: Thomas Molén

Den 1 november var antalet inskrivna i systemet, utan uppehållstillstånd, 141 864.

I dag bor 9 828 655 människor i Sverige, enligt den senaste officiella statistiken.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kravet för att räknas in i Statistiska Centralbyråns statistik är att personen ska ha ett uppehållstillstånd på minst 12 månader. Då blir vederbörande folkbokförd, får ett personnummer och ingår i statistiken.

  Annons
  X

  – Den 1 november var antalet inskrivna i systemet utan uppehållstillstånd 141 864, berättar Linus Johansson, demograf med inriktning på migrationsfrågor vid SCB.

  Migrationsverket beräknar dessutom att 50 000 människor nu uppehåller sig i Sverige utan papper. Läggs det till den senaste officiella befolkningssiffran på 9 828 655 invånare, så befinner sig redan över tio miljoner människor i landet.

  Det finns ännu ingen prognos klar för när den officiella befolkningssiffran kan överstiga tio miljoner. Men enligt SCB kommer det att ske hösten 2016.

  – Vi ska försöka få till en slags klocka som tickar ner. Än så länge kan jag bara säga någon gång under hösten 2016. Det är förstås avhängigt av hur stora flyktingströmmarna blir och hur snabbt Migrationsverkets handläggare jobbar, säger Lena Lundkvist, demograf och ansvarig för befolkningsprognoser på SCB till SvD.

  Det är förstås avhängigt av hur stora flyktingströmmarna blir och hur snabbt Migrationsverkets handläggare jobbar.

  SCB har gjort en specialprognos, där Migrationsverkets nya prognos ingår, till regeringen. Enligt Dagens Nyheter kan Sverige kan ha drygt 300 000 fler folkbokförda invånare om fyra år än vad som tidigare beräknats.

  Annons
  Foto: Grafik: Thomas Molén Bild 1 av 3
  Bild 2 av 3
  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X