SCB: ”Är en tolkning om det beror på strategin”

Huruvida minskningen av den förväntade livslängden 2020 beror på den svenska strategin är enligt SCB en tolkningsfråga.
Huruvida minskningen av den förväntade livslängden 2020 beror på den svenska strategin är enligt SCB en tolkningsfråga. Foto: Patrik Österberg/TT

Sverige sticker ut i Norden när det kommer till minskningen av förväntad livslängd under 2020, enligt en ny studie. ”Det är en tolkning om det beror på strategin, men det stämmer med vad vi sett i våra officiella siffror”, säger Örjan Hemström, demograf på SCB.

Under strecket
Publicerad
Annons

Forskare på universitetet i Oxford har granskat den förväntade livslängden i 29 länder under 2020, där Sverige sticker ut – i synnerhet i kontrast mot de andra nordiska länderna. Den biträdande professorn Rihdi Kashayap kallade minskningen för ”dramatisk” i en intervju med SvD, och enligt forskarna kan det vara hanteringen av pandemin som gör att Sverige sticker ut.

– Sverige införde inte restriktioner lika snabbt och omfattande. Man stängde inte gränserna som Norge och Danmark, höll restauranger öppna, lade inte samma vikt vid munskydd, social distans och hemarbete. Det skedde ingen nedstängning i Sverige på samma sätt som i grannländerna, sade Ridhi Kashyap.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons