Annons
X
Annons
X

SCA:s vd Jan Johansson sparkas med omedelbar verkan

Trycket blev för stort. Efter SvD Näringslivs och N360:s avslöjanden får SCA:s vd Jan Johansson sparken med omedelbar verkan. Han ersätts av Magnus Groth. Jan Johansson går med två årslöner eller 22 miljoner kronor.

Så sent som i samband med SCA:s bokslut den 30 januari var Jan Johansson fast besluten att sitta kvar.

– Jag känner ett starkt stöd internt och externt, sade han till SvD Näringsliv.

I stället får han sparken.

Annons
X

– De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid åt de granskningar av SCA som pågår. Nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras. Det beslut styrelsen och jag därmed kommit fram till i SCA:s, aktieägarnas, medarbetarnas och mina anhörigas intresse är att jag lämnar vd- och koncernchefspositionen, säger Jan Johansson i en kommentar.

Beslutet kommer efter den långa rad av avslöjanden SvD Näringsliv gjort kring framför allt användandet av privatflyg och som väckt en rad frågetecken.

Jan Johansson säger i en intervju med Dagens Nyheter på tisdagskvällen att han är ”ganska slut. Det är mycket känslor och sånt”.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man måste känna att man kan ge 100 procent av energin, passionen och tiden. Kan man inte det är man ingen bra ledare till slut, säger han.

  **I ett uttalande säger **styrelsen att den har ”förståelse och respekt för att Jan Johansson inte kan utöva ett effektivt ledarskap under rådande omständigheter. Samtidigt vill styrelsen understryka att det inte har framkommit någon ny information kopplat till pågående granskningar” och att styrelsen har fortsatt stort förtroende för Jan Johansson.

  SvD Näringsliv och N360 kunde i fredags avslöja att namnen på de familjemedlemmar som rest med företagets privatjet inte synts på fakturorna, och emellanåt inte ens varit med på passagerarlistorna.

  Samtidigt avslöjades att antalet resor som Jan Johanssons fru varit med på i själva verket är minst dubbelt så högt som de 1,66 resor per år, eller totalt 12 resor, som Jan Johansson uppgett.

  Jan Johansson har sagt att korrekta passagerarlistor finns och att redovisningen är i ordning, men hans förklaringar sågades av bland andra Aktiespararna. När det gäller antalet resor som Jan Johanssons fru gjort valde han att bemöta SvD:s uppgifter med tystnad. 

  De senaste turerna kommer ovanpå en lång rad avslöjanden kring Jan Johanssons omfattande resande i privatjet, vilket både kostat mångmiljonbelopp och varit i skarp konflikt med SCA:s miljö- och hållbarhetsimage.

  Han har bland annat gjort långa flygresor helt ensam i det stora privatjetplanet, haft med fru och dotter vid flera tillfällen, tagit med vänner i planet för jakt. Dessa resor har bland annat gått till EM och VM i fotboll, dit hans dotter varit med. Han har även rest till Formel 1-tävlingar och Volvo Ocean Race, där SCA plöjer ned en halv miljard kronor.

  Jan Johansson har även medgett att han godkänt utbetalningar för arbete som styrelseordföranden Sverker Martin-Löfs son utfört för SCA:s räkning, och sagt att han själv inte reflekterade över att det olämpliga i detta förrän SvD Näringsliv uppmärksammade affärerna. 

  När det gäller flygresorna försvarade Jan Johansson först sitt resande, men svängde sedan och förklarade att familjemedlemmar inte längre får flyga med och att SCA överväger att sälja flygplanen liksom den exklusiva jaktgården Henvålen.

  Det är många i svenskt näringsliv som reagerat på de senaste månadernas händelser, och kritiken har varit hård från många håll. Opinionsbildare har såväl krävt Jan Johanssons avgång som förklarat att de tänker bojkotta SCA:s produkter.

  Detta samtidigt som Jan Johansson vid flera tillfällen alltså hävdat att han haft förtroende från ägare, styrelse och fackförbund.

  Efterträdare blir Magnus Groth som varit på SCA sedan 2011 och är chef för affärsenheten Consumer Goods Europe. Han tillträder den 1 mars.

  Jan Johansson får två årslöner, eller cirka 22 miljoner kronor, i fallskärm och ska stå till styrelsens och tillträdande vd:s förfogande. Hade Jan Johansson sagt upp sig själv hade ersättningen enbart varit en årslön, enligt senaste årsredovisningen.

  **Mats Berencreutz, vice vd i SCA, **lämnar också. Han kommer att gå i pension den 1 mars 2015. Enligt SvD Näringslivs uppgifter har Mats Berencreutz och hans fru gjort flera resor i bolagets flygplan tillsammans med Jan Johansson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X