Annons
Recension

Hennes 37:e årScanlon skildrar förälskelse med smärta och kaksug

Amerikanska Suzanne Scanlon undervisar i kreativt skrivande på Columbia college i Chicago. Hon   romandebuterade 2013 med ”Promising young women”. Med ”Hennes 37:e år” introduceras hon på svenska.
Amerikanska Suzanne Scanlon undervisar i kreativt skrivande på Columbia college i Chicago. Hon romandebuterade 2013 med ”Promising young women”. Med ”Hennes 37:e år” introduceras hon på svenska. Foto: Noemi Press

Tidig medelålderskris och förälskelse i en gift man är fokus för Suzanne Scanlons bok. Formen är originell, ett slags encyklopedi där Kristina Sandberg uppskattar fina feministiska vinkningar, men saknar något som bränner till.

Publicerad

När behöver man ett uppslagsverk? Om man är i behov av vägledning, handledning och ny kunskap? Eller befinner sig i en medelålderskris? Amerikanska Suzanne Scanlons ”Hennes 37:e år”, i snygg översättning av Linda Skugge, har encyklopedins form och kretsar runt ett år i berättarens liv. Ett år med ett stagnerande äktenskap och en förälskelse i en gift man, men också ett år av undervisande, av läsande, sexualitet, minne och moderskap, bland mycket annat. Berättarens egen och andras sårbarhet inför tillvaron går som en mörk underström genom textfragmenten som följer alfabetiskt ordnande rubriker. Men rubrikerna samtalar också humoristiskt och smart inom sitt eget system. Så kan rubriken Frihet få anvisningen: (se även: åldrande och död), eller Kål (se även: lycka och Woolf, Virginia). Man uppmanas helt enkelt att bläddra fram och tillbaka i boken och göra egna kopplingar mellan de olika texterna. Scanlon ansluter till den konceptuella romanens tradition.

Men är det alltför många blinkningar och litterära referenser för att man ska urskilja Scanlons egen litterära röst? Själva tekniken är att varva favoritförfattarnas texter med egna bidrag och efterordets tack till författare som influerat och inspirerat är generöst. Claudia Rankine, Susan Sontag, Marguerite Duras, David Foster Wallace, Maggie Nelson och Virginia Woolf är ett axplock av de namn som signalerar litterär medvetenhet och vilket slags intellektuellt samtal den här texten vill medverka i. Det är en name-dropping som inte överraskar så mycket. Fast även om Scanlons referensbibliotek rymmer många säkra kort, så fungerar texten verkligen som en vänlig litterär vägledning.

Annons
Annons
Annons