Annons
X
Annons
X

SBAB tror på fler bostäder till salu

Bostadsåret i Stockholm avslutades med stigande priser på småhus och oförändrade priser på bostadsrätter, med minskat utbud i kombination med stark efterfrågan.

Av Direkt
Bopriserna
[object Object]
SBAB tror på ökad utbud efter stiltjen under jul och nyår. Foto: Tomas Oneborg

Det visar SBAB:s Mäklarbarometer som baseras på en enkät till 310 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena. Enkäten genomfördes under perioden 7 till 20 januari.

Prognosen över kommande tre månader ser olika ut för bostadsrätter och småhus. Sett till hur fastighetsmäklarna bedömer utvecklingen kommer framför allt småhus i Stockholmsområdet att gå en stark vår till mötes. 52 procent gör prognosen att priserna på småhus ökar. 39 procent tror att priserna på bostadsrätter stiger.

**66 procent av **fastighetsmäklarna gör prognosen att förmedlingstiderna kommer att vara oförändrade under det inledande kvartalet, både för bostadsrätter och för småhus i Stockholm.

Annons
X

– Nu bedöms utbudet komma igång igen efter den årliga och naturliga temposänkningen över jul och nyår. Förra året präglades marknaden av korta förmedlingsprocesser, många fastighetsmäklare upplevde att det inte fanns något lager av bostäder att ta av. Det finns helt enkelt större efterfrågan än vad det finns utbud på Stockholmsmarknaden, säger Claudia Wörmann Boendeekonom SBAB.

**Mäklarna i de **tre storstadsområdena gör en ganska samstämmig prognos där efterfrågan och utbud följs åt, men mäklarna i Malmö hyser en något större tilltro till en positiv utveckling, framför allt gällande utbudet.

Fastighetsmäklarna i Stockholm ger en mycket mer spretig prognos över prisutvecklingen på både bostadsrätter och småhus. Mer samstämmig prognos bland mäklarna i Malmö och Göteborg.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Malmö och Stockholm delar fler fastighetsmäklare bilden av att både bostadsrätter och småhus kommer att säljas snabbare än i Göteborg, där en övervägande majoritet bedömer att förmedlingstiden kommer att bli oförändrad.

  Mäklarbarometern görs av CMA Research på uppdrag av SBAB Bank.

  Annons
  Annons

  SBAB tror på ökad utbud efter stiltjen under jul och nyår.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X