Annons

SBAB: Klimatrisker kan påverka bostadsvärdet

Kunskapen om hur värdet på bostäder i Sverige påverkas av hur pass klimatutsatta de är brister och behöver bli bättre. På bilden en översvämning i Boden i Norrbotten i maj i år.
Kunskapen om hur värdet på bostäder i Sverige påverkas av hur pass klimatutsatta de är brister och behöver bli bättre. På bilden en översvämning i Boden i Norrbotten i maj i år. Foto: Simon Eliasson/TT

Höjda havsnivåer och ökad nederbörd – klimatförändringarna väntas drabba även Sverige.

Men kunskapen om hur värdet på bostäder i Sverige påverkas av hur pass klimatutsatta de är behöver bli bättre, enligt SBAB:s chefsekonom.

Under strecket
Britta Kramsjö / TT
Publicerad

– MSB och SMHI bedömer att det inom en 30-årsperiod kommer vara flera områden i Sverige som kommer att vara särskilt riskutsatta för översvämningar, genom havsnivåhöjning men också på grund av ökad nederbörd. Så om du köper ett hus i dag och ska bo där i minst 30 år, då är vi framme vid den tidpunkt där det börjar bli problem, säger Robert Boije, chefsekonom vid SBAB, till TT.

Förutom att det saknas svenska studier på hur värdet på hus belägna i översvämningskänsliga områden påverkas är kunskapen hos både bostadsägare och myndigheter dålig, menar Boije som tar upp ämnet i en debattartikel i Sydsvenskan.

Annons
Annons
Annons