Annons
X
Annons
X

SBAB inför minusränta för stora kunder

Statliga banken SBAB inför minusränta. Förhandlingar pågår med flera kunder så att de ska slippa ett ekonomiskt bakslag.

– Det handlar om ett litet antal kunder, säger Karin Hellgren, informationschef hos SBAB.

Foto: Sebastian Davidsson

De fyra storbankerna har redan infört minusränta för stora kunder. Nu följer statliga banken SBAB deras exempel.

Bankens nya minusränta införs den 1 april och gäller kunder med mycket pengar på banken. Minusräntorna, som banken kallar för avgift, kommer att gälla två grupper.

Den första gruppen är juridiska personer som bostadsrättsföreningar, kommuner och företag. Den gruppen kommer att få betala 1,5 procent i årsavgift på insatta belopp som överstiger 100 miljoner kronor.

Annons
X

Avgiften betalas på den del som är överskjutande på 100 miljoner och beräknas på högsta beloppet varje månad.

– Det handlar om ett litet antal kunder. Vi för en separat dialog med dem så att de kan flytta överskjutande belopp. Vi vill inte att de drabbas, säger Karin Hellgren, informationschef hos SBAB.

När avgiften väl är införd den 1 april så lär ingen sätta in pengar så att beloppet överstiger 100 miljoner kronor, spår hon.

Den andra gruppen som kommer att påverkas av minusräntan är det som SBAB kallar för finansiella kunder, som banker, försäkringsbolag och fondbolag.

Där kommer samtliga belopp, inte bara de över 100 miljoner, att få en avgift på 1,5 procent per år från 1 april.

Det innebär att en kund med 100 miljoner kronor på kontot får betala 1,5 miljoner kronor i årlig avgift. Enligt Karin Hellgren på SBAB handlar det om ett fåtal kunder. Hon säger att banken måste göra förändringen på grund av rådande ränteläge.

– Vi har en hög ränta och det har blivit attraktivt att placera hos oss. Finansiella kunder som placerat stora belopp har tidigare tjänat på att spara hos oss, jämfört med hos exempelvis de fyra storbankerna som har haft minusränta eller nollränta.

Finns risk att de lämnar er nu?

– Så kan det bli, säger Karin Hellgren på SBAB.

SBAB:s kunder informerades i början av mars för att ha tid på sig att flytta sina pengar och komma fram till överenskommelser med banken om andra placeringar.

– För nya kunder har vi börjat informera om förändringen i prislistan för några veckor sedan. Alla vet om detta, säger Karin Hellgren.

För sparkunder som har upp till 25 miljoner kronor hos SBAB är räntan 0,6 procent.

– Det är långt kvar innan vi inför minusränta på vanliga sparkonton, säger Karin Hellgren.

SBAB:s vinst uppgick till 1,5 miljarder förra året med ett räntenetto på 2,4 miljarder kronor. Det var en förbättring jämfört med året innan då räntenettot landade på 2,1 miljarder.

Enligt SBAB:s bokslutskommuniké var det förbättrade räntenettot drivet av en "stark volymökning och förbättrade utlåningsmarginaler". SBAB:s kostnader minskade från 1 miljard år 2014, till 800 miljoner kronor förra året.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här.

kundservice.svd.se
Annons
Annons
Annons
X
Foto: Sebastian Davidsson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X