Annons
X
Annons
X

”SBAB blir svårt att sälja”

Alltjämt vill partierna i alliansen sälja statliga SBAB. Banken kan dock bli svår att bli av med, ­sedan utländska spekulanter blivit vingklippta i finanskrisen.

Pris eller princip, det tycks vara ett avvägande som blir avgörande för huruvida regeringen ska lyckas göra verklighet av att avyttra det helstatliga bolåneinstitutet. Planerna är långt ifrån nya, men fick skrinläggas när finanskrisen gjorde det allt annat än förmånligt att sälja finansföretag. Jonny Sylvén, kreditanalytiker på Swedbank, tror dock att det fortfarande kan bli besvärligt att komma i mål med projektet. Även om SBAB, med runt 10 procent av bolånemarknaden, är ett attraktivt byte för en internationell bank med sikte att etablera sig på den svenska marknaden, har spelplanen ändrats radikalt.

–I dagsläget finns inte lika stort intresse för gränsöverskridande förvärv där banker går utanför sin hemmamarknad, säger Jonny Sylvén.

Utvecklingen i SBAB rymmer vissa paradoxer. Det statliga bolaget skulle vara en prispressare på den dåligt konkurrensutsatta bankmarknaden, och fullföljde länge en sådan strategi genom stora och billiga bolån till svenska hushåll.

Annons
X

Regeringens ambitioner att sälja bolaget har dock gjort att bolagets egna finansieringskostnader ökat, och idag betalar SBAB 2,63 procent för ett femårigt lån, medan Handelsbanken, som exempel, kommer undan med 2,58 procent. Det är också en del av förklaringen till att SBAB inte längre är billigast på bolånemarknaden. Kreditvärdigheten är också något som påverkar prislappen.

Även om svenska bolag skulle se möjligheter med SBAB behöver är inte heller en sådan utväg helt problemfri för regeringen.

–Ett enklare spår är att en svensk bank försöker ringa SBAB, men det skulle vara konkurrenshämmande och det tror jag inte svenska staten tycker är så bra. Därför är nog det spåret ganska dödfött.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X