Saxofonen självklar i sommarmusiken

Du ska inte tro det blir sommar i fall inte saxofonen sätter fart. Sedan några år tillbaka trivs saxen som myggen i den ljumma sommarkvällen. Hur kommer det sig att det tidigare utskällda instrumentet nu har blivit en självklar ingrediens i årstidens radiohits?

TT
Publicerad
Annons

I början av årtiondet dundrade det in och gjorde comeback, instrumentet som länge fått stå i skamvrån och förknippats med smöriga Kenny G-låtar och telefonkömusik. Saxofonen tog plats i form av hookiga slingor i sommarplågor som Stromaes "Alors on danse" från 2010 och 2011 års "Mr Saxobeat" med Alexandra Stan. Lady Gaga anlitade Bruce Springsteens E Street Band-saxofonist Clarence Clemons att spela på hitlåten "Edge of glory" 2011, samma år som Katy Perry använde sig av just ovan nämnde Kenny G i musikvideon till saxofonsmyckade "Last Friday night (TGIF)".

Sommaren 2015 är saxofonen stekhet. Icona Pops "Emergency", som spelas flitigt just nu, bjuder på en hel massa sax. För att inte tala om Samir & Viktors senaste singel, "Saxofuckingfon".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons