Annons
X
Annons
X

Savoyvasen – en vågad klassiker

Finlands stolthet Alvar Aalto har satt sina avtryck i både stadsbilden och i det skandinaviska hemmet. Men inget har fått sånt genomslag som hans vågiga vas.

Alvar Aaltos klassiska Savoyvas, formgiven 1936.
Alvar Aaltos klassiska Savoyvas, formgiven 1936. Foto: Timo Junttila

Första gången Alvar Aaltos ikoniska vas presenterades för allmänheten presenterades den också för världen. Det var nämligen under världsutställningen i Paris 1937, året efter att Aalto ritade den, som vasen kammade hem första pris i en designtävling. Och det var nog lika bra att Aalto-vasen gjorde premiär i ett internationellt sammanhang direkt, med tanke på att den 80 år senare fortfarande håller ställningarna som global designikon. Sitt smeknamn, ”Savoy”, fick den dock inte förrän senare samma år, då Alvar Aalto och hustrun Aino tog med den till den nya lyxrestaurangen Savoy som paret tillsammans inredde i Helsingfors.

Alvar Aaltos status som legend inom design och arkitektur är obestridlig. Han har satt sin prägel på allt från sjukhus till konserthus, från pallar till just vaser. Redan på 1930-talet kunde man se Aaltos verk på Museum of Modern Art i New York, och inom den skandinaviska funktionalismen är han definitivt en av de främsta formgivarna. I Finland kallas han till och med ofta för ”modernismens fader”.

Aalto-vasen görs i stort sett på samma sätt i dag som för 80 år sedan, den munblåses i Finland en vas i taget trots att den numera är en enorm försäljningssuccé och görs i ett antal olika storlekar, färger och varianter. Faktum är att det än i dag krävs sju skickliga hantverkare tio timmar genom tolv olika arbetsmoment för att skapa en enda Aalto-vas. Alvar Aaltos ikoniska och prisbelönta formgivningen är med andra ord ingen smal sak att återskapa, och på grund av att designen är så pass komplicerad producerades den länge bara i små upplagor. Någon gång på 1980-talet övergick man till att blåsa vasen i stålformar vilket gjorde det möjligt att munblåsa större volymer.

Annons
X

Sedan succén på världsutställningen i Paris har Alvar Aalto-kollektionen byggts på steg för steg och i dag finns den i flera olika storlekar och höjder, som glasskålar och -ljuslyktor och till och med som skålar och fat i rostfritt stål, trä och plywood. Originalet är 14 centimeter högt och redan 1937 gjordes den i fem färger. Vasens 80-årsjubileum 2016 firas genom lanseringen av de populäraste storlekarna i nya färgen Smaragd – som är en hyllning till Aino Aalto, då färgen också förekom i den ursprungliga Aino Aalto-kollektionen 1932.

Annons
Annons
X

Savoyvasen – en vågad klassiker

Alvar Aaltos klassiska Savoyvas, formgiven 1936.

Foto: Timo Junttila
Annons
X
Annons
X