Annons
X
Annons
X

Saudiska bomber mitt i Irankonflikt

De saudi-ledda bombningarna mot shiarebeller i Jemen tilltar. Upptrappningen följer på den uppblossade krisen i relationen till Iran. Även Kuwait kallar nu hem sin ambassadör från Teheran i protest mot attacken mot den saudiska ambassaden där.

Av TT
(uppdaterad)
Saudi-avrättningarna
Ett hus i Sanaa som bomats av saudiledda styrkor. Över 5 800 personer har dödats i strider i Jemen sedan i mars förra året.

Ett hus i Sanaa som bomats av saudiledda styrkor. Över 5 800 personer har dödats i strider i Jemen sedan i mars förra året. Foto: Hani Mohammed/AP

Det är boende runtom i Jemen, såsom i huvudstaden Sanaa, hamnstaden Hudayda och den omtvistade staden Taiz i sydväst, som enligt Reuters vittnar om upptrappade flygbombningar på tisdagen.

Målet är de så kallade Huthi-rebellerna som stöds av shiadominerade Iran.

Internationella bedömare befarar att krisen mellan de båda ärkefienderna grusar hoppet om en fredlig utveckling i krigens Syrien och Jemen, där Iran och Saudiarabien står på motsatta sidor. Men Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Muallimi försöker dämpa omvärldens farhågor.

Annons
X

– Från vår sida får det ingen effekt, eftersom vi kommer att fortsätta att arbeta mycket hårt för att stödja fredsansträngningarna i Syrien och Jemen, hävdade al-Muallimi inför journalister i FN-högkvarteret enligt internationella medier.

Han fortsatte med en känga till Teheran:

– Inte heller innan de diplomatiska förbindelserna bröts var iranierna särskilt stöttande, inte särskilt positiva till fredsansträngningarna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kuwait blev på tisdagen det senaste arablandet att vidta diplomatiska proteståtgärder mot Iran. I liket med Förenade Arabemiraten kallar landet hem sin ambassadör. Saudiarabien, Bahrain och Sudan har i sin tur brutit de diplomatiska förbindelserna helt med Iran. Det är ländernas svar på att den saudiska ambassaden i Teheran sattes i brand av demonstranter.

  Det som utlöste krisen var lördagens avrättning i Saudiarabien av bland andra den shiamuslimske ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr.

  FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura besöker i dagarna Riyad och Teheran i hopp om försäkringar att de tillkämpade framgångarna i fredsprocessen inte hotas av den uppblossade krisen. Enligt planen ska samtal mellan den syriska regimen och oppositionen inledas i Genève den 25 januari.

  I ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon försvarar Saudiarabien rättsprocesserna som ledde till att 47 människor avrättades – 4 shiamuslimer och 43 påstådda al-Qaidamedlemmar. Rättegångarna mot dem var rättvisa och följde lagen, understryker den saudiska FN-delegationen enligt Reuters.

  Delegationen "beklagar djupt" att Ban Ki-Moon ifrågasatt att rättegångarna inte genomförts på ett korrekt sätt.

  FN:s säkerhetsråd fördömer i ett uttalande skarpt stormningen av den saudiska ambassaden i Teheran och en liknande vandalisering av det saudiska konsulatet i Mashhad.

  I uttalandet manas alla parter att "upprätthålla dialog och vidta åtgärder för att minska spänningar i regionen". Avrättningarna i Saudiarabien nämns inte.

  Teheran. Foto: Yvonne Åsell

  Annons
  Annons
  X

  Ett hus i Sanaa som bomats av saudiledda styrkor. Över 5 800 personer har dödats i strider i Jemen sedan i mars förra året.

  Foto: Hani Mohammed/AP Bild 1 av 2

  Teheran.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X