Abdalhaqq Kielan har lett Stora moskén i Eskilstuna länge. I folkmun kallas den Årbymoskén, efter bostadsområdet den ligger i.
Abdalhaqq Kielan har lett Stora moskén i Eskilstuna länge. I folkmun kallas den Årbymoskén, efter bostadsområdet den ligger i. Foto: Tomas Oneborg

Saudiarabiska miljoner köper religiös makt i Sverige

SvD GRANSKAR Eskilstunas största moské räddades i sista sekunden. I september var den nära att bli uppköpt av investerare från Saudiarabien.

– Det var en kupp och de krävde att få ersätta hela styrelsen med saudier, säger imamen Abdalhaqq Kielan från Eskilstuna.

Om inte en lokal företagare köpt moskén hade den kunnat hamna i händerna på religiösa extremister.

Uppdaterad
Publicerad

Det är fredagsbön i Eskilstunas största moské. Trehundra man knäfaller på de röda heltäckningsmattorna och vänder sina ansikten mot den heliga staden Mecka i Saudiarabien. Bredvid dem ligger pojkar och flickor i skolåldern, som följt med sina föräldrar till bönestunden.

Kvinnorna har ett eget rum. De eftersläntrare som inte fått plats i bönesalen knäfaller ute i kapprummet när böneläsarens mässande sång ekar i högtalarna. Många har gått hit på lunchrasten och kommer direkt från jobbet.