Annons
Reportage

Saudiarabiens oljeekonomi mot haveri

Kvinnor handlar i en shoppinggalleria i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Inkomsterna från oljan har lett till en mycket stor inhemsk konsumtion.
Kvinnor handlar i en shoppinggalleria i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Inkomsterna från oljan har lett till en mycket stor inhemsk konsumtion. Foto: Newsha Tavakolian/Polaris Images

Oljeprisets halvering sedan förra året tvingar fram svåra vägval i Saudiarabien. Valutareserven sjunker. Budgeten måste stramas åt. Det gamla konceptet – att köpa lojaliteter från medborgarna genom subventioner och skattebefrielse – fortsätter än så länge. Men det kommer inte att hålla i längden.

Under strecket
Publicerad

”Vi kan bara klara Saudiarabiens utmaningar om vi erkänner dem och diskuterar dem öppet”, säger Khaled al-Maeena, mångårig chefredaktör för Arab News och Saudi Gazette. Här tillsammans med hustrun Samar Fatany, också hon journalist.

Foto: Bitte Hammargren

Det auktoritära Saudiarabien har skapat sin egen form av välfärdsstat: Subventioner på landets i särklass främsta exportprodukt, olja, gör att saudierna förbränner stora delar av sin främsta råvara genom inhemsk överkonsumtion. Offentlig sjukvård och utbildning är gratis, även om vanliga saudier klagar på att kvaliteten är dålig. Medborgarna är befriade från nästan alla slags skatter, samtidigt som all form av kritik mot de styrande stävjas, ibland till och med genom att straffas som ”terrorbrott”.

Saudiarabiens styrande har hållit det stora kungariket samman genom en kombination av piska och morot. Men bortanför offentlighetens ljus klagar vanliga saudier på att de tusentals prinsarna och prinsessorna badar i pengar, utan kontrollmekanismer, tack vare rundliga statliga apanage.

Annons
Annons
Annons