Annons
X
Annons
X

Saudiarabien het fråga för nya försvarsministern

Som nyutnämnd försvarsminister borde Karin Enström (M) ha tagit avstånd från Saudiarabien-affären och den svenska vapenexporten till diktaturer. Den kritiken riktar både Miljöpartiet och Vänsterpartiet efter dagens pressträff. ”Hon kommer in i ett getingbo”, säger Torbjörn Björlund (V) till SvD.se.

[object Object]
Karin Enström Foto: SCANPIX

Redan på första pressträffen som nytillträdd försvarsminister fick Karin Enström frågor om det svenska militära samarbetet med Saudiarabien och exporten av vapen till diktaturer. Men trots upprepade försök från journalister undvek Enström att ge tydliga svar om sin syn på försäljningen av krigsmateriel till repressiva stater.

– Vi får se vad översynen kommer fram till, sade Enström på pressträffen.

Avsaknaden av svar får nu oppositionen att ilskna till. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade velat se tydligare besked från försvarsministern. Särskilt riktas kritiken mot att Karin Enström inte tog avstånd från Saudiarabien-affären, där FOI planerat att hjälpa den saudiska regimen att bygga en militär anläggning för renovering och modifiering av pansarvärn.

Annons
X

– Det är beklagligt att hon inte kan står upp för de värden som Sverige i alla fall på pappret har. Hon hade helt enkelt ingen åsikt överhuvudtaget i den här frågan, säger Peter Rådberg (MP).

Även Vänsterpartiets Torbjörn Björlund stämmer in i kritiken.

– Utifrån de korta svar hon gav uppfattar jag det som att regeringen behåller den borgerliga linjen och att det inte är aktuellt att slopa exporten till diktaturer. Det är något hon kommer att få mycket kritik för, säger han till SvD.se.

Oppositionspartierna ser en rad viktiga frågor för den nya försvarsministern att hantera. Det handlar inte bara om vapenexporten, utan också om både material- och personalförsörjningen i försvaret. Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) kommer snarast att bjuda in den nya försvarsministern till en dialog om en rad framtidsfrågor, säger han till SvD.se.

– Jag hoppas att vi kan få till en bra dialog. När det gäller försvars- och säkerhetspolitiken är det bra för Sverige om vi kan ha en viss stabilitet och att det finns möjlighet till dialog med regeringen.

Som person beskrivs Karin Enström som en förtroendeingivande och okomplicerad.

– Hon verkar vara lyhörd och öppen för dialog. Med Sten Tolgfors var det väldigt liten dialog i försvarsutskottet, vilket är konstigt med tanke på att det är en minoritetsregering, säger Mikael Jansson (SD).

Annons
Annons
X

Karin Enström

Foto: SCANPIX Bild 1 av 4

Karin Enström är utsedd till försvarsminister av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 4

Karin Enström är nyutsedd försvarsminister.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 4

Karin Enström utses till ny försvarsminister av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X