Annons
X
Annons
X

Saudi-skandal gav dyr pr-byrånota

När skandalen med vapenanläggningen i Saudiarabien rasade i mars anlitade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) krishanteringsrådgivare för över 300 000 kronor.

Av TT
(uppdaterad)
Jan-Olof Lind. generaldirektör för FOI.
Jan-Olof Lind. generaldirektör för FOI. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Väl använda skattepengar, anser kommunikationschefen Ann-Sofi Pejler Carlsson.

– Det skulle inte vara kostnadseffektivt att ha en kommunikationsverksamhet som är större dimensionerad för eventuella händelser. Det är egentligen ganska vanligt att man tar in expertis utifrån. Inom till exempel IT har man inte all expertis internt, säger Ann-Sofi Pejler Carlsson.

Det var den 6 mars som Ekot avslöjade att FOI bildat bulvanföretaget SSTI för att samordna bygget av en anläggning för pansarvärnsgranater. Skandalen fällde försvarsminister Sten Tolgfors och den tidigare FOI-anställde grundaren av SSTI sade att pengarna för att starta bolaget var offentliga medel från FOI. En förundersökning om trolöshet mot huvudman pågår.

Annons
X

När nyheten blev känd anlitade FOI pr-firman Gullers Grupp. Fakturan, som TT tagit del av, för ”mediesammanställningar/analyser” och ”kommunikationsrådgivning” uppgår till 316 250 kronor inklusive moms.

Pejler Carlsson vill inte i detalj gå in på vilka råd som gavs, men säger att det rörde kommunikation externt och internt, när och hur man skulle gå ut med information.

Tror du att det finns en risk att det uppfattas som att ni använder skattepengar för att dölja något för just skattebetalarna?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag vet inte om det kan finnas en sådan risk, men jag tycker att det är viktigt för oss att kunna få sådan här extern hjälp när det blir extra efterfrågan som i det här fallet.

  FOI kritiserades i samband med skandalen för brist på kommunikation - många medier ville intervjua generaldirektören Jan-Olof Lind, men han avböjde konsekvent.

  – Vi försökte jobba med vår kommunikation så gott vi kan men det svåra var att mycket var omgärdat av sekretess, säger Pejler Carlsson.

  Miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet, Peter Rådberg, har tidigare varit starkt kritisk till de många turerna kring FOI och saudivapenaffären.

  Tycker du att det är okej att FOI valt att lägga de här pengarna på extern krishantering?

  – Nej, självklart inte. Det är helt horribelt.

  Peter Rådberg säger att han visserligen inte vet exakt hur FOI utnyttjat Gullers expertis.

  – Men den före detta FOI-chefen, Lind, var ju hos oss på försvarsutskottet och han svarade inte på en enda fråga. Han redogjorde bara för ärendet generellt. Det gick inte att få någonting ur den karln.

  LÄS OCKSÅ:
  Åklagare misstänker brott kring Saudiaffär

  LÄS OCKSÅ:
  FOI-dokument granskas av åklagare

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Jan-Olof Lind. generaldirektör för FOI.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X